Het mag: autorijden vanaf je zeventiende!
Voorlopig gaat het nog om een experiment dat de naam 2toDrive heeft meegekregen. Die naam geeft eigenlijk al aan wat het experiment in houdt: je mag als 17-jarige nog niet alleen de weg op. Voortaan mag je al vanaf je zestiende verjaardag beginnen aan theorieles, vanaf 16,5 jaar mag je in de praktijk gaan lessen, en vanaf je zeventiende verjaardag mag je zelf rijden, mits er een gekwalificeerde begeleider naast je zit.
Die zogenoemde coach moet volgens een woordvoerder van het ministerie aan een hele reeks voorwaarden voldoen: "Iedereen kan in principe coach worden, mits diegene minimaal tien jaar in het bezit is van een geldig rijbewijs. Bij zo'n coach moet je dus niet denken aan vrienden of leeftijdsgenoten, maar eerder aan een vader, moeder, oma of oom. Verder mag een coach geen ernstige verkeersovertredingen of ontzegging van het rijbewijs op zijn naam hebben, mag hij of zij nooit gepakt zijn met drank, drugs of verkeerde medicijnen achter het stuur. Ook mensen die al eens een alcoholcursus bij het CBR hebben moeten volgen, kunnen geen coach zijn." Elke jonge bestuurder mag maximaal vijf coaches aanwijzen, die allemaal met naam en toenaam op een zogenaamde begeleiderspas staan.
Duits idee
Volgens Schultz van Haegen draagt 2toDrive bij aan de verkeersveiligheid. Jongeren zijn nu eenmaal een risicofactor op de weg, en dit project zorgt ervoor dat ze 'een jaartje langer kunnen oefenen'. Zo wil de overheid naar eigen zeggen investeren in jongeren om ze zo betere bestuurders te maken. De minister vond de inspiratie voor dit experiment bij onze Oosterburen, zo meldt haar woordvoerder: "Duitsland gebruikt een soortgelijk systeem, en proeven tonen daar aan dat jonge bestuurders sinds de invoering van dit systeem dertig procent minder ongelukken veroorzaken, en ook twintig procent minder vaak een overtreding begaan." In Nederland wordt 2toDrive gecontroleerd door de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV), dat al berekende dat de invoering van 2toDrive zestien verkeersdoden per jaar kan schelen.
Het experiment duurt maximaal 6 jaar. In 2015 zal de SWOV een evaluatie maken, en als dan blijkt dat het aantal verkeersdoden, ongelukken en overtredingen daadwerkelijk is gedaald, kan het definitief worden ingevoerd. Waarschijnlijk gaat het project aanstaande november van start. Voor meer informatie over de plannen kun je trouwens kijken op www.2todrive.nl.
CBR en Bovag
De automobiliteitsbranche in Nederland reageert blij op de plannen. Een woordvoerder van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) geeft aan dat de nieuwe regels in samenspraak met het CBR zijn opgesteld. "Het is niet zozeer aan ons om te zeggen of dit een goede ontwikkeling is, maar we zijn wel betrokken geweest bij de vorming van de plannen. Wij zijn natuurlijk vooral een uitvoerende instantie die in opdracht van het Ministerie dit beleid in de praktijk brengt. Voor ons verandert er niets door de jongere automobilisten, behalve dan dat zij iets jonger zijn op het moment dat ze examen mogen doen. De rijopleiding is even streng als voorheen, en dat geldt ook voor het examen."
Brancheorganisatie Bovag is erg tevreden met de komst van het nieuwe systeem, omdat soortgelijke initiatieven in Duitsland en Scandinavië aantoonbaar succes hebben. Toch is de Bovag nog wel bang voor vertraging door Kamerleden die vragen gaan stellen. Zo meldt de woordvoerder: "Het voorstel is nu goedgekeurd door de ministerraad, maar moet nog door de Kamers heen. We zagen eerder bij de invoering van het brommerrijbewijs dat de vragen van de Kamerleden onnodig veel vertraging veroorzaakten, en wij hopen dat dit nu niet gebeurt. De rijscholen zijn nu immers al bezig met het investeren in hun mensen, die straks toch ook met jongere lessers te maken krijgen." De brancheorganisatie was zelf ook betrokken bij het maken van de plannen en is tevreden, op één punt na. "Wij hebben altijd gepleit voor strenge regels omtrent de begeleiders, maar we hadden ook graag gezien dat de begeleiders zelf ook een opfriscursus hadden moeten doen. Die mensen hebben immers ook al minimaal tien jaar hun rijbewijs en dan bestaat de kans dat zij zelf ook een opfrisser kunnen gebruiken. We zijn niet zozeer bang dat de begeleiders hun eigen slechte gewoontes doorgeven, maar ze hebben natuurlijk wel degelijk verantwoordelijkheden." Rijscholen die aangesloten zijn bij Bovag komen binnenkort overigens wel met een korte cursus om de 'coaches' de fijne kneepjes van het begeleiden te kunnen leren.
Lees ook

Citroën Ami 8 (1975) - In het Wild

Lamborghini Revuelto: extreme Aventador-opvolger met 1.015 pk

Honda Civic - Welkom duurtest: 'voorlopig uitverkocht maar zo lekker is -ie'

'Porsche laat F1-droom voorlopig varen'

Kia komt naar Nederland! - Uit de Oude Doos

Let hierop bij een gebruikte Renault Clio
Lezersreacties (58) (gesloten)
De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.