Het enorme gamma van Mercedes, Audi en BMW

39 modelvarianten, Mercedes heeft de meeste

Mercedes-Benz GLE Coupé - BMW X6
Audi A4 Avant - BMW 3-serie Touring - Mercedes C-kMercedes GLE-klasse CoupéBMW X6 FalconDubbeltest - Audi A3 Limousine - Mercedes-Benz CLAAudi Q2Dubbeltest BMW X5 vs. Mercedes-Benz ML 250dubbeltest BMW 428i vs. Audi A5Mercedes vs Audi vs BMW
BMW, Audi en Mercedes-Benz doen alledrie hun uiterste best om het modellengamma zo dicht mogelijk te timmeren. Nu steeds meer niches gevuld worden, is de prijslijst er niet overzichtelijker op geworden. Wellicht dat dit overzicht helpt!

De laatste jaren vechten de drie Duitse premiummerken elkaar niet alleen de tent uit als het gaat om de verkoopcijfers, maar lijken ze ook een wedstrijdje te doen wie het grootste aantal modellen heeft. Men houdt elkaar daarbij goed in de gaten: een Mercedes GLE Coupé is overduidelijk een reactie op BMW's X6, terwijl de 2-serie Active Tourer van laatstgenoemde weer een antwoord is op de Mercedes B-klasse.

Met de introductie van de Q2 heeft Audi tenminste één auto in het gamma waar de concurrentie (nog) geen antwoord op heeft. Je zou de Mini Countryman als BMW-tegenhanger kunnen noemen, maar in onderstaand schema houden we het even bij de auto's van de 'grote drie' zélf. Als de situatie daarom vraagt, maken we onderscheid tussen modellen én modelvarianten, bijvoorbeeld in het geval van de GLE en GLE Coupé. BMW stelt daar tenslotte de X5 en X6 tegenover, twee aparte modellen dus. De Mercedes GLC Coupé is officieel nog niet gepresenteerd, maar omdat dat na deze week anders zal zijn, tellen we 'm toch vast mee.

Op deze manier komen we op een totaal van 39 verschillende autovormen. Mercedes is op dit moment het beste in deze invuloefening: maar liefst 29 van deze 'posten' worden afgevinkt. BMW staat met 23 modellenvarianten op de tweede plaats, Audi is ondanks de Q2 hekkensluiter met 'slechts' 17 stuks.

Die verhoudingen kunnen binnenkort zomaar anders uitvallen. Zo komt BMW binnen afzienbare tijd met een GLS-concurrent en werkt ook Audi aan zo'n opper-SUV. Bovendien zijn ze in München bezig met een vierdeursversie van de volgende 1-serie, waarmee een concurrent voor de CLA-klasse en A3 sedan onderweg is. We vullen dit schema ongetwijfeld nog eens aan, maar 'anno nu' is dit de situatie.

BMWMercedes-BenzAudi
--A1
-Citan Tourer-
1-serieA-klasseA3
-/-CLA-klasse/Shooting BrakeA3 Limousine/-
2-serie Coupé/Cabrio-/--/A3 Cabriolet
2-serie Active TourerB-klasse-
3-serieC-klasseA4
3-serie GT--
4-serie Coupé/CabrioC-klasse Coupé/CabrioletA5 Coupé/Cabriolet
4-serie Gran Coupé-A5 Sportback
5-serie/-/-E-klasse/Coupé/CabrioletA6/-/-
5-serie GT--
6-serie Coupé/Cabrio-/SL-klasse-/-
6-serie Gran Coupé/-CLS-klasse/Shooting BrakeA7/-
7-serie/-S-klasse/MaybachA8/-
-/-S-klasse Coupé/Cabrio-/-
-V-klasse-
--Q2
X1GLA-klasseQ3
X3GLC-klasseQ5
X4GLC-klasse Coupé-
X5GLE-klasseQ7
X6GLE-klasse Coupé-
-GLS-klasse-
-G-klasse-
Z4SLC-klasseTT
i3B-klasse Electric Drive-
i8--
-AMG GT-
--R8

Lezersreacties (82) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.