Heerlijke kitsch: FAW Hong Qi

Heerlijke kitsch: FAW Hong Qi
De Sjanghai Motor Show is in volle gang. De Chinese autoindustrie verbaast er vriend en vijand met een grote hoeveelheid nieuwe modellen van eigen bodem. De parel van Sjanghai is ongetwijfeld de Hong Qi een studiemodel van First Automotive Works.
De Sjanghai Motor Show is in volle gang. De Chinese autoindustrie verbaast er vriend en vijand met een grote hoeveelheid nieuwe modellen van eigen bodem. De parel van Sjanghai is ongetwijfeld de Hong Qi: een studiemodel van First Automotive Works.  De Chinese fabrikant First Automotive Works (FAW) laat op de Sjanghai Motor Show de Hong Qi concept zien. Hong Qi is Chinees voor 'Rode Vlag'. Dat de Chinesen niet vies zijn van het kopiëren van een paar ideeën blijkt maar weer eens. De FAW Hong Qi is een oosterse interpretatie van de Rolls-Royce Phantom.
Het Chinese chroomschip moet topmanagers en belangrijke politici aanspreken. FAW heeft een historie met de Chinese politiek. In de tijd dat het land nog echt communistisch was, leverde het grote op de Russische ZIL geïnspireerde limousines aan de partijbonzen.
Opmerkelijk aan de nieuwe Hong Qi is de grote grille. Die is duidelijk geïnspireerd op die van de Phantom maar de bovenkant loopt uit in de vorm van de karakteristieke daken op Chinese huizen. Het motorkapornament is een rode vlag die doorloopt in de motorkap van de auto.
FAW denkt dat de concept binnen 2 jaar kan worden omgevormd tot een productiemodel. De auto op de beurs is slechts een dummy; de motor en het interieur zijn niet aanwezig.