Halsema wil autoverhuur aanpakken wegens criminaliteit

Vergunning voor verhuurders

Huurauto (ANP)

Autoverhuur en criminaliteit blijken soms nauw met elkaar verweven. Huurauto's kunnen voor anoniem vervoer voor criminelen zorgen en verhuurders werken daar soms gewillig aan mee. De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema wil daaraan een eind maken.

Halsema (GroenLinks) wil criminelen weren uit de autoverhuur door een vergunningsplicht in te voeren. Volgens haar zijn er signalen van 'malafide bedrijvigheid' in de branche, schrijft ze in een brief aan de gemeenteraad. De branche wordt gezien als kwetsbaar voor ondermijning, onder meer door het aannemen van contante betalingen.

De bedrijven spelen een belangrijke rol in de georganiseerde criminaliteit, is te lezen, omdat de auto's gebruikt worden door zware criminelen om misdrijven te plegen. Verder vormt de autoverhuurbranche een 'belangrijke schakel' tussen de onder- en bovenwereld, stelt Halsema. De auto's bieden anonimiteit en kunnen niet persoonlijk worden afgepakt. De politie constateert volgens Halsema dat er sinds 2011 verhuurondernemingen bij zijn gekomen die speciaal opgericht lijken voor en door criminelen.

Eerder startte de Amsterdamse politie al een samenwerking met de branche. Een groot deel van de verhuurbedrijven doet hieraan mee. Maar er zijn nog steeds bedrijven die niet deelnemen en daarom een makkelijk doelwit zijn, schrijft Halsema. Een burgemeester mag branches of panden vergunningsplichtig stellen in het belang van de openbare orde, het woon- en leefklimaat of het tegengaan van ondermijning, aldus Halsema.

Koppeling kenteken aan huurder

Afgelopen zomer kwam er vanuit Den Haag ook al een plan om crimineel gebruik van huurauto's de kop in te drukken. Het kabinet overweegt een verplichte registratie van huurders in het kentekenregister. De door Halsema aangehaalde anonimiteit moet daarmee verdwijnen als de huurder is gelinkt aan het kenteken van de huurauto. Het gaat dan om een soort tijdelijke 'extra tenaamstelling'.

Lezersreacties (55)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.