GM Hy-wire
We hadden het al in het geruchtencircuit gehoord: de Autonomy concept car krijgt een vervolg in de Hy-Wire, die op de autotentoonstelling van Parijs, eind september, zal worden voorgesteld.
General Motors presenteerde in Detroit zijn ideeën over de toepassing van brandstofceltechniek in de extreem ogende Autonomy. Misschien herinnert u zich nog de 'surfplank op wielen' (17 jan.) waarin de brandstofcellengroep, het waterstofopslagsysteem en drive-by-wire (DBW) zijn verwerkt. Op dat 'chassis' plaatste GM een racewagenachtige carrosserie. In Detroit zei GM al dat ernaar wordt gestreefd om vóór 2010 een brandstofcelauto in productie te kunnen nemen en dat men hoopt tegen het eind van dit jaar een rijdend prototype te hebben. Dat laatste lijkt mogelijk nu GM in Parijs het vervolg op de Autonomy aan het grote publiek zal voorstelen. Het is de Hy-wire concept car, waarbij 'Hy' komt van hydrogen fuel cell (brandstofcel) en 'wire' van drive-by-wire.
De auto is ontstaan door samenwerking van GM-afdelingen over de hele wereld. In Duistland is het brandstofcel-aandrijfsysteem, dat al voor de Zafira Hydrogen3 is gebruikt, verder ontwikkeld. Amerikaanse ontwerpers hemmen in samenwerking met de Italiaanse stylingstudio Bertone de carrosserie gebouwd en het Zweedse SKF otnwikkelde de DBW-techniek in Nederland en Italië.
Bertone heeft trouwens in 2001 in Genève aan de hand van de Filo concept car laten zien wat de toekomst qua DBW kan inhouden. SKF en Bertone continueerden hun samenwerking op dit gebied in de Novanta, die dit jaar in Genève stond.
Het platform van de Hy-wire is 28 cm dik en dat is dus ruim 50 % meer dan de 15 cm dikte van de Autonomy. Daarin zijn drie cilindervormige tanks van 350 bar voor de waterstofopslag centraal geplaatst.
In zekere zin lijkt het chassis op de vroegere frames, waarop een carrosserie werd geschroefd. Bij de presentatie van de Autonomy werd al gezegd, dat het surfplank-chassis de mogelijkheid zou bieden om er verschillende carrosserieën op te zetten. Zo is de body van de Hy-wire dan ook een stuk minder futuristisch als dat van de Autonomy en ook heel wat levensvatbaarder. De vierdeursauto biedt plaats aan vijf personen en is van voor tot achter open. Er is immers geen motorruimte meer aanwezig. In de concept car kan je goed zien welke mogelijkheden dit te bieden heeft. Om dat op van buitenaf goed zichtbaar te maken, zijn de voor- en achterpanelen van glas gemaakt. De bestuurder heeft dus wel erg veel zicht rondom en dat wordt nog eens benadrukt door de opengewerkte achterste stoelen.
Opvallend is het ontbreken van conventionele pedalen. Dat benadrukt extra het feit dat er geen mechanische verbindingen zijn tussen de carrosserie van de Hy-wire en het platform. Alles wordt bediend door middel van de X-drive: van de besturing en het activeren van de motor tot en met de remmen. Het is een soort Nintendo-unit, waarbij de bestuurder kan accelereren en remmen met ofwel de linker- of de rechterhand door zacht op de handgreep te drukken. De handgrepen bewegen op en neer om te sturen. De vitale functies van de Hy-drive worden zichtbaar gemaakt op de elektronische monitor van de X-drive, die eenvoudig over een rail over de volle lengte van de auto kan bewegen.
De Hy-wire is niet licht: hij weeg 1900 kg. De voorwielaangedreven concept car staat vóór op 20-inch en achter op 22-inch wielen. Aangezien alle techniek in het chassis zit, is het zwaartepunt lager dan bij conventionele auto's.
GM zal niet de eerste zijn als het bedrijf een brandstofcelauto in productie neemt, want de andere grote fabrikanten streven ernaar om rond 2005/2006 te kunnen beginnen. Naar verwachting zal GM niet vóór 2008 klaar zijn met een productieversie van een auto als de Hy-wire. Maar dat iets dergelijks er komt, staat als een paal boven water.