Gereden: Porsche 911 Carrera S
Het basisdesign van de 911 mag dan wel hetzelfde zijn sinds 1876, de nieuwe variant is een relatief grote stap. Ten opzichte van de 997-generatie is 95 procent van de onderdelen nieuw, waarbij de 3.8 boxermotor en de PDK-versnellingsbak grotendeels goed zijn voor de overige 5 procent. Het design lijkt op foto's nog erg veel op de vorige, maar in praktijk is de auto toch anders. De wielbasis is verlengd en de hele auto oogt daardoor gladder, meer smooth.
Het interieur was meer dan de buitenkant toe aan een update en is nu in dezelfde stijl neergezet als de Cayenne en de Panamera. Kwalitatief gezien zitten die andere twee evengoed hoger, de 911 is wat meer basic en clean in vergelijking met die grote Porsches. Qua materiaalgebruik bijvoorbeeld. De hoofdruimte is opvallend goed, de stoelen achterin zijn nog steeds meer theoretische dan praktische zitplaatsen.
Wij rijden de Carrera S, die de 3,8 boxermotor uit de vorige generatie heeft. Uiteraard is het blok wel flink verbouwd, met als eindresultaat 400 pk! In combinatie met de versnellingsbak met dubbele koppeling PDK zit je daarmee in 4,1 seconden op 100 km/h. En da's verrekte snel. Een erg belangrijke verandering is dat de 911 van hydraulische naar elektronische stuurbekrachtiging is gegaan. Hierdoor gaat het sturen lichter dan voorheen. Vooral het eerste half uur heb je het idee dat er wel erg weinig stuurgevoel is, maar na flinke stukken met bochtig parcours door de heuvels waar we de highway patrol (tot dusver) konden ontwijken, blijkt dat het genuanceerder ligt. Je krijgt veel minder feedback, maar de feedback die je nodig hebt, krijg je nog wel. Dat is even wennen. Wel zou het sturen naar onze smaak nog net een tikje directer mogen. Het onderstel is fabelachtig, iets wat op de vaak slechte Amerikaanse wegen erg opvalt. Ook bij grote oneffenheden laat de auto zich niet van de wijs brengen en bij een noodstop kan je je stuur loslaten als je zou willen, de auto blijft toch wel in het spoor. Waarbij moet worden aangetekend dat onze testauto natuurlijk alle mogelijke vormen van adaptieve demping en andere gadgets aan boord had. Het merk heeft zich meer dan voorheen beziggehouden met sound-engineering. Men heeft een kunstmatige verbinding gemaakt van het inlaatspruitstuk richting de cockpit. Als bestuurder word je daardoor meer dan ooit getrakteerd op het aanzuiggeluid. Aan de buitenkant overheerst weer de boxerdreun uit de uitlaat.
Lees de volledige rij-impressie in AutoWeek 47, die woensdag23 november verschijnt.
Video
Helaas kunnen wij deze video niet weergeven, omdat je niet akkoord bent gegaan met de
cookie voorwaarden.
Onze video speler heeft rechten nodig voor de "Social Media".
Wijzig je cookie instellingen