Gereden Lexus GX 470
Bij Lexus Amerika weten ze als de beste hoe ze moeten concurreren in het luxueuze suv-segment. Wij reden met de GX 470.
Tot 1996 bouwde Lexus alleen luxe personenwagens. Maar sinds de introductie van de LX 450 in 1996 kan je rustig zeggen dat Lexus heeft bewezen ook te weten hoe ze in het segment van de luxe sport utes moeten concurreren. De LX 450 was technisch gezien een Toyota Land Cruiser 80 en is intussen als LX 470 gebaseerd op de Land Cruiser 100.
De nieuwe GX 470 vult het 'gat'op tussen de grote Lexus en de RX 300, die nooit is bedoeld voor het echte terreinwerk, maar als crossover SUV wel overweg kan met besneeuwde wegen en bospaden. De luxe GX 470 is wél bedoeld om het terrein in te gaan. Lexus verwacht dat zo'n twintig procent van de GX-rijders zijn auto zal gebruiken voor één of ander off-road-uitstapje. Zijn onderstel is daarop immers volledig berekend met een ladderchassis en een meervoudig opgehangen starre achteras. De luchtvering achter draagt daartoe ook een steentje bij en bovendien kan met een druk op de knop de grondspeling worden ingesteld. Voor goede rijkwaliteiten op de gewone wegen moet de GX het hebben van een voorwielophanging met dubbele draagarmen en het AVS-systeem (adaptive variable suspension), waarbij de mate van schokdemping automatisch wordt aangepast. Er zijn bovendien vier instellingen mogelijk die variëren van comfortabel tot sportief.
De GX 470 is uitgerust met een 4,7-liter V8 met 238 pk en een maximumkoppel van 435 Nm bij 3.400 tpm. Het vermogen wordt op alle vier wielen overgebracht via Lexus eerste toepassing van een centraal Torsen-differentieel. Dat verdeelt de aandrijfkrachten meestal in de verhouding 40/60 over vóór- en achterwielen. Onder gladdere omstandigheden wordt die verdeling maximaal 53/47 voor/achter en bij veel bochtenwerk op de gewone weg gaat dat naar 29/71 procent voor/achter. In het terrein profiteert de GX 470 van de lage gearing, Downhill Assist Control (DAC), terwijl de zogenaamde hill holder het wegrijden op een steile helling of onder gladde omstandigheden vergemakkelijkt.
Tijdens onze eerste kennismaking gedraagt de GX 470 zich op het asfalt zonder meer geciviliseerd. Hij is soepel en snel en de automaat doet bijna onmerkbaar zijn werk. Op gladde wegen is hij onverstoorbaar en met een ongelijke ondergrond maakt hij korte metten. We zijn met deze Lexus nog niet het terrein in geweest, maar kunnen wel verwachten dat hij ook daar zijn mannetje staat. Een uitgebreide rij-impressie van de luxueus uitgeruste SUV staat in AutoWeek no. 46 van 5 november.