Gereden: Ferrari F430 Spider

Ferrari F430 Spider
Over timing gesproken: net voor het begin van de zomer brengt Ferrari de F430 Spider uit. Binnen 6 maanden na de komst van de F430 Berlinetta komt de cabrio. Dat is zelfs voor Ferrari-begrippen snel.

Over timing gesproken: net voor het begin van de zomer brengt Ferrari de F430 Spider uit. Binnen 6 maanden na de komst van de F430 Berlinetta komt de cabrio. Dat is zelfs voor Ferrari-begrippen snel.

De veranderingen aan de Spider ten opzichte van de Berlinetta zijn summier en voorspelbaar. Natuurlijk is er extra aandacht besteed aan de stijfheid van de auto zonder dakje, vanzelfsprekend houden de puristen van Ferrari rekening met een gewijzigde gewichtsverdeling op hoge snelheid en dus een ander 'downforce'-verloop. Maar het wordt nog mooier. Het hart en de hersens van elke Ferrari is een kunststukje. Die machtige 4,3-liter V8 moest natuurlijk wel prachtig zichtbaar blijven. Maar de klant wil een softtop waar hij geen werk aan heeft. Dus maak je volledig automatische wegklapbare softtop waarbij die krachtbron evengoed zichtbaar blijft. En hoorbaar. Maar word je het ooit zat, dan kun je vanachter het stuurwiel het gebulder een tikkeltje dimmen.

Sikkeneurige hond

De F430 voelt als een race-auto, een top-raceauto. Wegrijden is geen punt, maar hobbelen in de straten van Parma vindt de Spider helemaal niks. De motor klinkt als een sikkeneurige hond. Als je intrapt, gilt de V8 het in een keer keihard uit. De F430 Spider is, net als de Berlinetta, schofterig snel. De 0 tot 100 sprint in iets meer dan 4 seconden, maar echt indrukwekkend zijn de tussensprintjes. Wij hadden de F430 met F1-schakeling. Dat is twee peddels achter het stuurwieltje en gaan. Met het terugschakelen met links, de rechtervoet naar de vloer en kijken hoe de rest van het peloton krimpt in de spiegel kunnen we ons urenlang vermaken. Lastig, want na twee uur is de tank al bijna leeg.

Strak is anders

De Spider verbaast met een zoekerigheid op hoge snelheid die bijna eng wordt. Je hebt twee handen, een koel hoofd en af en toe een groot hart nodig om dit raspaardje in het rechte spoor te houden. Nu reden we ook best hard maar toch, strak is anders.

Positief is de directe en communicatieve besturing, een uitmuntende zitpositie (al zie je naar achteren weinig) en zowaar iets wat erop lijkt alsof je langer in deze auto kunt uithouden dan 60 rondjes op een circuit. Iets comfort-achtigs, zeg maar.

In Nederland kost de Ferrari F430 Spider 226.698 euro; daarvan is 87.698 euro BTW en BPM. De versie met F1-schakeling kost 236.878 euro. Daarvan verdwijnt 91.678 euro in de staatskas.

De volledige rij-impressie van de Ferrari F430 Spider staat in AutoWeek 13 die op woensdag 23 maart verschijnt.