Gereden: Alfa Crosswagon Q4
Alfa Romeo komt in het najaar nog met twee nieuwe versies van de 156, de Sportwagon Q4 en de Crosswagon Q4. Die laatste moet met vierwielaandrijving en all-roadkwaliteiten een voor Alfa nieuwe doelgroep aanspreken.
Wie denkt er bij een auto waarmee je het terrein in kunt aan een Alfa. Juist, het ligt niet voor de hand, maar na de introductie van de Crosswagon in Genève, kán het wel. 't Is trouwens niet voor het eerst dat Alfa een model aanbiedt met vierwielaandrijving: in 1992 kwam de 155 Q4 op de markt. Liefhebbers zullen zich vast nog wel herinneren dat Alfa met die auto in race trim furore maakte en in 1993 het Italiaanse Tourwagen Kampioenschap voor zich opeiste. Sinds de 155 in 1998 werd afgelost door de 156 had Alfa geen 4WD-model meer, maar de markt voor auto's met vierwielaandrijving groeide wél door. Niet alleen in de vorm van SUV's, maar vooral ook als Crossovers. Om de 156 in zijn nadagen (hij wordt binnen twee jaar afgelost) aantrekkelijk te houden voor bestaande Alfa-liefhebbers en ook om nieuwe klanten aan te trekken, komt er van de Sportwagon een Q4-versie en een compleet nieuwe versie, de CrossWagon Q4.
De Crosswagon Q4 is een stationwagen die niet alleen geschikt is voor de verharde wegen, maar bovendien op onverhard en op sneeuw en ijs vooruit kan. Ook al lopen de Italianen met dit concept niet bepaald voorop, ze rekenen erop dat er op jaarbasis 15.000 exemplaren van de beide Q4's te verkopen (70 % Crosswagon en 30 % Sportwagon).
De Crosswagon en de Sportwagon Q4 zijn uitgerust met dezelfde vierwielaandrijving en met dezelfde 1.9 JTD diesel met 150 pk. Maar dat zijn dan ook de enige overeenkomsten. De Sportwagon Q4 is behalve een speciale uitlaatpijp en 17-inch lichtmetalen sportwielen met 205/50 R17-banden gelijk gebleven aan de bestaande 156 Sportwagon. Nieuw is wél het Giugiaro-logo op de voorschermen.
De Crosswagon Q4 is een compleet nieuwe versie, die uiterlijk gemakkelijk herkenbaar is. Om te beginnen staat hij 6,5 cm hoger op de poten dan een gewone Sportwagon, maar hij is ook stoerder om te zien. Dat komt door de verchroomde dorpelbescherming, de stalen platen onder de speciale vóór- en achterbumperspoilers, de uitgeklopte wielkasten en de dakrails. Verder staat hij op all-roadbanden in de maat 225/55 R17.
Een verhoogde Alfa. . . druist dat niet in tegen de sportiviteit die het merk altijd nastreeft? We zijn dus wel extra benieuwd naar de rijkwaliteiten van de Crosswagon. Wat zou Alfa Romeo van zo'n crossover gemaakt hebben? Onze testroute voert over bochtige wegen een stukje snelweg en een flik stuk onverharde weg op Sardinië. Op de verharde wegen heeft de Crosswagon Q4 zijn beste beentje al voor gezet: hij is niet te hard, integendeel, hij voelt zelfs comfortabel aan. Maar dat gaat niet ten koste van de wegligging. We kunnen hard een bocht insturen en er ook hard uitkomen. In de bocht geeft hij je een solide gevoel. Dank zij 4WD gaan de aandrijfkracht niet naar de sturende voorwielen en dat komt de besturing natuurlijk ten goede. Onder normale omstandigheden is de verdeling 41 % vóór en 59 % achter en het kan variëren tot 30/70 %. Daarvoor zorgen drie differentiëlen, waarvan de middelste van het type Torsen C dat vier standen kent en samenwerkt met ASR (anti slip regeling) en VDC (vehicle dynamic control). Het VDC werkt permanent en is samen volledig in de transmissie geïntegreerd.
Op de onverharde weg heeft de Alfa dan ook helemaal geen moeite. In de lange bochten kan je flink hard gaan en in de korte (haarspeld) bochten, merk je al snel dat het systeem veel voor je doet. 't Mooie is dat de auto ruimte laat om te spelen. Je kúnt de kont laten uitwaaieren voordat er wordt ingegrepen en dat is natuurlijk leuk.
Zoals gezegd is de Crosswagon Q4 uitgerust met de bekende 1.9 MultiJet JTD. Maar.. Alfa heeft zijn motormanagementsysteem zodanig aangepast dat hij geen 140 maar 150 pk levert, waarbij het koppel ongewijzigd blijft. Op zich niets mis met 10 pk extra, ware het niet dat de bandbreedte van het koppel is een stuk krapper geworden. De maximale kracht is niet beschikbaar vanaf 2000 tpm, maar ligt tussen 3000 en 4000 tpm. Ervoor en erna is er weinig trekkracht beschikbaar en je moet dan ook actief schakelen met de zesbak. Alfa zegt dat dit gedaan is om het comfort te verhogen, maar de Italianen zullen het als de wiedeweerga moeten aanpassen, want we zien het echt als een behoorlijk minpunt. Je hebt toch juist zo'n diesel omdat hij onderin zo'n lekkere trekkracht heeft. Als we in oktober/november de eerste testwagen ter beschikking krijgen, zal blijken hoe Alfa Romeo reageert op onze aanmerkingen. Navraag levert trouwens op dat de 1.9 JTD de enige motor zal zijn voor de Crosswagon Q4 en de Sportwagon Q4. Beide versies zullen op 3 december bij de Nederlandse dealers arriveren. Voorlopig heeft Alfa Nederland nog indicatieprijzen: de Crosswagon gaat € 37.405 kosten en de Sportwagon € 35.595.