AutoWeek.nl heeft je steun nodig
We zien dat je een adblocker gebruikt. Dat vinden we jammer, want alleen dankzij advertenties kunnen we autoweek.nl gratis toegankelijk houden. We willen je vragen voor autoweek.nl een uitzondering te maken. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het
Gereden: Alfa Brera
Hij ziet er compact en massief uit, de Alfa Brera en dat komt niet alleen door de vorm die designer Giorgetto Giugiaro hem heeft gegeven. Als we naar z'n afmetingen kijken, is de nieuwe coupé een auto met een behoorlijk fors formaat.
Hij ziet er compact en massief uit, de Alfa Brera en dat komt niet alleen door de vorm die designer Giorgetto Giugiaro hem heeft gegeven. Als we naar z'n afmetingen kijken, is de nieuwe coupé een wagen met een behoorlijk fors formaat.
Zoals hij er uit ziet, voelt hij ook aan; heel stevig en solide. De Brera ligt als een blok op de weg en laat zich met groot gemak door snelle bochten mennen. Multilink wielophanging achter en dubbele triangels voor zorgen voor een uitstekende wegligging. De besturing werkt prettig direct, maar zeker niet zwaar.
Het nieuwe model mag er dan uit zien als een spierballenauto; fabrikant Alfa heeft beslist niet gewild dat het besturen van de Brera krachttraining zou worden. De goed onder handbereik liggende pook van de zesversnellingsbak gaat met korte bewegingen, trefzeker door het schakelpatroon. Je opent de coupé met de afstandsbediening met ingebouwde elektronische sleutel. Als je bent ingestapt doe je die afstandsbediening/sleutel in het slot in de middenconsole en breng je de motor tot leven met een druk op de startknop.
Wanneer de Brera begin 2006 bij ons in de showroom staat, kunnen kopers kiezen uit een tweetal krachtbronnen. De sterkste is een 3,2-liter V6 die 260 paardenkrachten levert en een koppel van 322 Newtonmeter ontwikkelt. Brera's met deze machine onder de kap krijgen standaard Alfa's permanente – Q4 – vierwielaandrijving mee. De inclusief vierwielaandrijving 1.630 kg wegende Brera 3.2 V6, moet in 6,8 s van nul naar honderd kunnen sprinten en heeft een topsnelheid van 240 km/h.
Met de andere motor – de 2.2 JTS – in het vooronder weegt de Brera 1.470 kg. Het verschil zit 'm niet alleen in het lagere gewicht van de kleinere machine, maar ook in het ontbreken van vierwielaandrijving. De aandrijfkracht van de viercilinder die goed is voor 185 pk vermogen en een koppel van 230 Nm gaat helemaal naar de voorwielen. Als die de kracht optimaal op de weg kunnen overbrengen, moet de Brera 2,2 JTS in 8,6 s vanuit stilstand naar 100 km/h kunnen spurten. Alfa geeft voor deze versie een topsnelheid van 222 op.
Veiligheidsarsenaal
Een arsenaal aan moderne elektronische systemen staat klaar om ervoor te zorgen dat de aandrijfkracht zo goed mogelijk op de weg komt. Natuurlijk krijgt de Brera traction control mee. VDC (Vehicle Dynamic Control) – Alfa's versie van ESP (Electronic Stability Program) zorgt ervoor dat de wagen op koers gehouden wordt. Het systeem kan niet uit gezet worden, maar grijpt ook niet al te snel in, zodat er voor de stuurmanskunst van de chauffeur nog wat ruimte over blijft. Ook zijn de Brera's voorzien van een elektronisch regelsysteem dat voorkomt dat de wielen blokkeren wanneer de bestuurder snel terugschakelt.
Het ABS-systeem werkt samen met de elektronische remkrachtverdeling; remassistent zorgt voor een optimale noodstop en een Hill-Holder voorkomt dat de auto bij het wegrijden op een helling achteruit rolt. Brera's zijn niet alleen goed bedeeld met actieve veiligheidsvoorzieningen; ook passieve veiligheidsvoorziening zijn in ruime mate aanwezig. Zeven airbags – inclusief een knie-airbag voor de bestuurder – zijn standaard. Als optie kan de coupé bovendien met een knie-airbag voor de bijrijder worden uitgerust.
De complete rij-impressie met de Alfa Romeo Brera staat in AutoWeek 46, die op 9 november in de winkels ligt.
Plaats een reactie