Fors meer jongeren zonder rijbewijs beboet

Verveling?

Rijles voor kinderen

Steeds meer jongeren van tussen twaalf en zeventien jaar worden door de politie betrapt op rijden zonder rijbewijs. Het gaat dan zowel om tieners die ongeoorloofd auto of scooter rijden.

Opvallend veel vaker wordt een jongere zonder rijbewijs achter het stuur van een auto of op een scooter aangetroffen. Vorig jaar kregen ruim vijfduizend jongeren daarvoor een boete, bijna 30 procent meer dan in 2019. Dat meldt EenVandaag op basis van cijfers van het Openbaar Ministerie (OM). De stijging is opvallend, omdat het totale aantal verkeersboetes in 2020 juist afnam.

De stijging is goed merkbaar bij Stichting Halt, die de uitvoering van straffen aan minderjarigen voor overtredingen en misdrijven verzorgt. "Het wordt bijna normaal gedrag", zegt Rosanne Som de Cerff van Stichting Halt. Volgens haar lijkt er een verband met de pandemie en ook met de nijpende situatie bij het CBR: "De verveling bij jongeren is nog groter en de wachttijden voor rijlessen en examens zijn veel langer."

Lezersreacties (25) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.