Fiat schetst dashboard van nabije toekomst

Ter ere van

Fiat 100 jaar Lingotto interieur
Fiat 100 jaar Lingotto interieurFiat 100 jaar Lingotto interieurFiat 100 jaar Lingotto interieurFiat 100 jaar Lingotto interieurFiat 100 jaar Lingotto interieurFiat 100 jaar Lingotto interieur

Fiat laat zich bij het vormgeven van de in- en exterieurs van zijn aanstaande modellen inspireren door de vormen van zijn oude Lingotto-fabriek in Turijn. Die fabriek viert dit jaar zijn honderdste verjaardag, en dat is wel wat erkenning waard. Vandaar dat de Italianen alvast wat plaatjes deelt van hoe een op Lingotto geïnspireerde auto eruit zou kunnen zien.

Op de niet al te lange termijn - dit jaar of volgend jaar - presenteert Fiat twee nieuwe modellen. Een daarvan is hoogstwaarschijnlijk de nieuwe 600, en de ander een hatchback die indirect de Punto opvolgt. Voor het ontwerp van die twee auto's en/of toekomstige Fiat-modellen, laat de design-afdeling van Fiat zich voorlopig inspireren door de vorm van Fiats voormalige fabriek in Turijn genaamd Lingotto. Dat is een gigantisch rechthoekig gebouw met een testbaan op het dak, heel veel gelijkvormige raampartijen en aan weerszijden spiraalvormige 'oprijbanen' die vroeger door auto's-in-wording werden gebruikt om van het ene deel van de productielijn naar het andere te rollen.

Fiat 100 jaar Lingotto interieur

Bovenop Lingotto.

100 jaar Lingotto

Die kenmerken zijn belangrijk, want hun vormen moeten straks veelvuldig terugkomen in de interieurs van Fiat, waarvan het merk nu alvast een digitale conceptversie laat zien. Dat doet het merk nu, omdat de Lingotto-fabriek dit jaar 100 jaar bestaat. Ook voor de buitenkanten van toekomstige Fiats dient de fabriek overigens ter inspiratie; op onderstaande afbeelding moet de verzameling vierkantjes verwijzen naar Lingotto's ramen.

Verder implementeert Fiat veel uitgerekte vormen met aan weerszijden halve cirkels, rechthoeken en cirkels. De rechthoeken verwijzen naar de 'uitkijktoren' op Lingotto's dak en de cirkels naar de helikopterlandingsplaats. Die vormen kwamen deels al terug in de Centoventi Concept uit 2019. We zijn benieuwd hoezeer de basic vormen straks daadwerkelijk terugkomen in de interieurs van productie-Fiats. Want frivool zijn ze zeker.

Fiat 100 jaar Lingotto interieur

De vierkantjes moeten doen denken aan de raampartijen van Lingotto.

PRIVATE LEASE Fiat

Lezersreacties (26) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.