Facelift Friday: Mercedes-Benz Sprinter

Gehalveerde pook

Facelift Friday: Mercedes-Benz Sprinter
Facelift Friday: Mercedes-Benz SprinterFacelift Friday: Mercedes-Benz SprinterFacelift Friday: Mercedes-Benz SprinterFacelift Friday: Mercedes-Benz SprinterFacelift Friday: Mercedes-Benz SprinterFacelift Friday: Mercedes-Benz SprinterFacelift Friday: Mercedes-Benz SprinterFacelift Friday: Mercedes-Benz SprinterFacelift Friday: Mercedes-Benz SprinterFacelift Friday: Mercedes-Benz SprinterFacelift Friday: Mercedes-Benz SprinterFacelift Friday: Mercedes-Benz SprinterFacelift Friday: Mercedes-Benz Sprinter

De Mercedes-Benz Sprinter geldt al jaren als een van de populairste werkpaarden van Europa en is een belangrijke voorwaarde voor de dagelijkse gang van zaken in menig bedrijf. De carrière van de grote Mercedes-besteller begon in 1995, waarna in 2000 een stevige facelift volgde.

De eerste Sprinter bleef in de West-Europese prijslijsten staan tot 2006, elf jaar na z’n introductie. Voorwaar een respectabele carrière, maar in vergelijking met z’n voorganger valt het allemaal wel mee. Die verscheen in 1977 en hield het tot de aflossing in 1995 vol. De overgang van die legendarische ‘Transporter’ naar de Sprinter was dan ook groot. De Sprinter was in alle opzichten lichtjaren moderner en pronkte niet alleen met een veel gestroomlijnder koets, maar ook met meer ruimte en vooral fors meer comfort voor z’n bestuurder. Mercedes hield de Sprinter niet voor zichzelf, maar deelde ’m met Volkswagen. Die voorzag ’m van een andere neus en andere achterlichten en zette ’m als LT in de showroom.

In 2000 vond Mercedes het tijd om de Sprinter eens stevig tegen het licht te houden. Versies van na de eeuwwisseling zijn eenvoudig herkenbaar aan hun heldere, meer afgeronde koplampen, die gecombineerd worden met een laaggeplaatste grille. De voorbumper kreeg een soort ‘tredes’ waardoor het een stuk eenvoudiger is om in geval van nood de voorruit te bereiken.

Aan de achterkant bleef het verschil beperkt tot witte knipperlichten, maar binnenin veranderde er wel het nodige. Het compleet nieuwe dashboard kreeg veel rondere vormen dan voorheen en ziet er als geheel een stuk frisser uit. Het biedt ook onderdak aan de versnellingspook, die vanaf 2000 direct naast het stuur uit het dashboard priemt. Dat is een groot verschil met de eerste versie, waarvan de enorme pook de aanzienlijke afstand tussen de vloer en de hand van de bestuurder moest overbruggen.

Overigens is de vernieuwde versie van de oer-Sprinter in Rusland nog altijd nieuw verkrijgbaar. Vorig jaar onderging het model zelfs opnieuw een wijzigingsronde, al bleef het nieuws daarbij beperkt tot een andere grille en de toevoeging van een setje mistlampen.

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (22) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum