Europese autoverkoop nipt in de plus

Moeizame laatste maanden

AutoWeek 49 2017 Magazine multitest dubbeltest cro

De Europese branchevereniging ACEA heeft zich wederom door een enorme brij van verkoopstatistieken geworsteld om tot een Europees totaalplaatje voor 2018 te komen. Het resultaat is positief, maar wel nipt.

 

In totaal zijn er in de Europese Unie 15.158.874 nieuwe auto’s geregistreerd in 2018. Daarmee is er sprake van een groei van 0,1 procent ten opzichte van 2017. Vooral in de laatste maanden van het jaar was er sprake van een duidelijke daling, hetgeen grotendeels toe te schrijven is aan de moeilijkheden rondom de introductie van de WLTP-testcyclus voor uitstoot en verbruik. December noteerde een daling van 8,4 procent en was daarmee de vierde maand op rij met minder florissante cijfers.

Dat Nederland een forse plus noteert, werd meteen na de jaarwisseling al bekend. Ook Spanje en Frankrijk sluiten positief af. België noteert met 546.558 verkochte auto’s wederom meer nieuwverkopen dan Nederland en sluit eveneens af met groei, al is die met 0,6 procent wel veel kleiner dan die van ons ietwat wispelturige landje. Duitsland moet het doen met 0,2 procent daling en het Verenigd Koninkrijk, de nummer 2 van de lijst, staat 6,8 procent in de min.

Met 3.733.427 verkochte auto’s bij een marktaandeel van 23,9 procent is de Volkswagen Groep opnieuw veruit de grootste speler op de automarkt van de Europa, waarbij in deze categorie ook de niet tot de EU behorende EFTA-landen worden gerekend. PSA eindigt met 16,5 procent op twee, Renault met 10,1 procent op drie. De toptien lijst van fabrikanten wordt afgemaakt met respectievelijk BMW, Fiat Chrysler Automobiles, Daimler, Ford, Toyota, Hyundai, Nissan, Kia, Volvo, Jaguar/Land Rover, Honda en General Motors, dat gezien de verkoop van Opel nagenoeg van de kaart is geveegd en maar liefst 99,4 procent in de min staat. De lijst met fabrikanten moet overigens niet worden verward met die van merken, want dan wordt de volgorde iets anders. Zo is in de lijst ‘premiumspelers’ Mercedes-Benz de grootste, gevolgd door BMW en Audi.

Het complete ACEA-bestand is hier te vinden.

Lezersreacties (53) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.