EuroNCAP crasht voor het eerst elektrische auto

Mitsubishi i-MiEV
Citroën C-ZeroPeugeot IonDacia DusterNissan JukeMitsubishi ASXHyundai iX20Infiniti FX 30d S
In een nieuwe serie botsproeven heeft de EuroNCAP voor het eerst ook een elektrische auto meegenomen. Het gaat om de Mitsubishi i-Miev.

De Mitsubishi i-Miev deed het goed: de auto scoorde vier sterren. Dat is ook goed nieuws voor Peugeot en Citroën, want hun Ion en C-Zero zijn voor 99 procent identiek. Na de test richtte de aandacht van de laboranten zich vooral op de staat van de accu's en het systeem dat de energietoevoer naar de accu's moet stopzetten bij een aanrijding.

EuroNCAP is bij monde van Michiel van Ratingen blij met de resultaten: "We waarderen de inspanningen van Mitsubishi om te laten zien dat elektrische auto's net zo veilig als conventionele auto's kunnen zijn. Het is niet ondenkbeeldig dat een elektrische auto in de toekomst zelfs vijf EuroNCAP-sterren haalt."

Het verging de Dacia Duster minder goed: de Roemeense inzending haalde slechts drie sterren. Vooral op het gebied van voetgangersveiligheid en de aanwezigheid van veiligheidsvoorzieningen scoorde de stoere Roemeen laag, respectievelijk 28 en 29 procent. Er waren ook auto's die vijf sterren scoorden. Dat waren de Nissan Juke, Mitsubishi ASX en Hyundai ix20.

Tenslotte was de Infiniti FX de eerste auto die een 'EuroNCAP Advanced Award' in ontvangst mocht nemen. De FX kreeg z'n prijs voor het Lane Departure Prevention (LDP) systeem. Dat systeem werkt met camera's en grijpt in als de bestuurder onbedoeld van rijstrook wisselt. De 'EuroNCAP Advanced Award' is in het leven geroepen om voorzieningen te belonen die niet worden meegenomen in het puntenwaarderingssysteem van de EuroNCAP.

Lezersreacties (50) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.