EU: 'Volkswagen moet gedupeerden dieselschandaal compenseren'

Europese Commissie maant VW tot actie

Volkswagen dieselgate update

Het is de Europese Commissie een doorn in het oog dat de Volkswagen Group het gros van de Europese kopers van auto's met sjoemeldiesels niet financieel compenseert. Volkswagen moet in actie komen, stelt de EC.

Volkswagen is alle Europese klanten die het een zogenoemde sjoemeldiesel heeft verkocht een vergoeding schuldig, manen de Europese Commissie en Europese consumentenorganisaties. Niet alleen Duitse gedupeerden, maar ook die in bijvoorbeeld Nederland. Nu de Duitse autofabrikant maar niet in beweging komt, is het tijd om de druk op te voeren, stelt de commissie.

Verantwoordelijk Eurocommissaris Didier Reynders heeft Volkswagen weer aangeschreven om zijn beklag te doen over het uitblijven van een vergoeding. Duitse klanten kregen wel een vergoeding, maar Reynders ziet nog altijd 'geen bereidheid om consumenten in andere EU-lidstaten compensatie te betalen. Volkswagen weigert samen met consumentenorganisaties een oplossing voor gedupeerden te zoeken, terwijl de rechter toch duidelijk is geweest over Volkswagens oneerlijke omgang met klanten', stelt de Eurocommissaris. 'Als Volkswagen nu eens over de brug komt, kan het bedrijf zijn klanten en zichzelf jaren van rechtszaken besparen', schrijft Reynders. Hij onderstreept dat autokopers in heel de EU een gelijke en eerlijke behandeling verdienen.

Volkswagen houdt vooralsnog vol dat alleen mensen die in Duitsland woonden toen ze hun gemanipuleerde Volkswagen, Audi, Seat of Skoda kochten recht hebben op een schadevergoeding. Meerdere rechters hebben dat verweer inmiddels afgewezen, voert Reynders aan. Zo bepaalde de Amsterdamse rechtbank in juli dat Nederlandse klanten wel degelijk aanspraak kunnen maken op compensatie.

Het sjoemeldieselschandaal kwam in 2015 aan het licht. Volkswagen gaf toen toe op grote schaal uitstoottesten te hebben gemanipuleerd met software, waardoor dieselauto's schoner leken dan ze waren.

Lezersreacties (75) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.