Hoe goed zijn de elektrische auto’s uit China?

Aiways, JAC, MG en Seres langs de meetlat

Seres 3
AutoWeek 12 2021
AutoWeek 12 2021

Je leest het in AutoWeek 12 2021

Chinese merken hebben in het verleden meerdere pogingen gedaan om voet aan de grond te krijgen in Europa. Ironisch genoeg is het de gesubsidieerde opkomst van de elektrische auto die nu de deur definitief open lijkt te zetten voor merken uit dat land. We zetten op een rij wat we na onze eerste tests van de MG ZS EV, Aiways U5, JAC iEV7s en Seres 3 vinden.

Aiways U5 - Ondoordachte ruimtekoning

Aiways U5

Voor het geld waar je bij gevestigde merken een compacte cross-over rijdt met een beetje actieradius, zet Aiways de U5 voor je deur, een SUV die zomaar een halve meter langer is dan een Hyundai Kona. En met een degelijk bereik, volgens de fabriek komt de U5 namelijk 400 kilometer ver op een volle accu. Dat van die ruimte klopt in ieder geval. Op de achterbank kun je een potje tennis spelen en naast een grote kofferbak biedt de Aiways ook nog ruimte onder de laadvloer aan en een frunk om een laadkabel in op te bergen. Nachtmerries hoef je van de aanblik van het interieur ook al niet te krijgen, dus op het eerste gezicht lijkt de U5 een heel aardige eerste poging. Op zich is dat het ook wel, maar kijk wat beter en het verschil met merken als Hyundai of Volkswagen wordt snel zichtbaar. Zo is de aandrijflijn van de U5 aanzienlijk minder efficiënt, waardoor de actieradius in de praktijk toch wat tegenvalt en de laadmogelijkheden zijn ook niet om over naar huis te schrijven. De U5 laadt op wisselstroom slechts op een enkele fase. Op gelijkstroom gaat het dan wel weer met 90 kW.

Aiways U5

Ook het onderstel scoort niet bovengemiddeld goed. De U5 rijdt vrij comfortabel maar ook erg zompig, wat de grip niet ten goede komt. Mede door het ontbreken van de nodige actieve veiligheidssystemen scoort de U5 ook slechts drie sterren in de EuroNCAP crashtest en voorzieningen als stoelverwarming zijn lang niet altijd standaard, terwijl die voor een elektrische auto nu juist zo belangrijk zijn. Ook het infotainmentsysteem blijft achter bij de standaard die we hier gewend zijn.

Het goede nieuws is dat Aiways zich niet zomaar uit het veld laat slaan. Het bedrijf erkent de huidige tekortkomingen en belooft dat de U5 op afzienbare termijn wordt voorzien van ondersteuning voor Apple CarPlay en dat de elektromotor voor modeljaar 2021 een upgrade krijgt van 170 naar 204 pk.

Aiways U5

Vermogen: 204 pk

Accucapaciteit: 63 kWh

Fabrieksopgave actieradius: 400 kilometer

Vanafprijs: € 39.950

 

JAC iEV7s – Afronding naar onderen

JAC iEV7s

Waar Aiways aan de bovenkant van de middenklasse zit met de U5, mikt JAC (uit te spreken als Jack) op de onderkant van dat deel van de markt met de iEV7s. Overigens ondergaat die auto op korte termijn een naamswijziging en gaat hij daarna door het leven als de ES2 omdat er een ES4 in aantocht is. Niet alleen met het formaat van de auto zelf mikt JAC op de onderkant van de markt, ook de accucapaciteit is met 39 kWh kleiner dan die van de meeste EV’s, terwijl de elektromotor met zijn bescheiden 114 pk net aan genoeg vermogen heeft om de nationale limiet ook na zeven uur ’s avonds te halen. Kortom: de JAC mikt in alles nog onder de relatief succesvolle MG ZS EV. Zelfs de prijs zit er nog onder: € 29.900. Voor dat geld mag je natuurlijk ook niet al te veel verwachten.

JAC iEV7s

Helaas blijken niet alleen de elektrische specificaties bescheiden, ook het niveau van afwerking scoort ruim beneden de norm. Goedkope plastics, een boordcomputer die geen wezenlijk nuttige informatie toont over het verbruik, gebrekkige smartphone-ondersteuning: in alles voelt de iEV7s als een goedkope imitatie van wat wij een auto zouden noemen. Daarbij is de actieradius in de winter amper 200 kilometer en gaat laden nog langzamer dan optrekken. Gekoppeld aan een onderstel dat niet uitblinkt in rechtuit-stabiliteit en het totale gebrek aan actieve veiligheidssystemen, wat voor de EuroNCAP ook niet veel goeds belooft, lijkt die kleine € 30.000 opeens niet meer zo’n goede aanbieding. Zeker niet omdat de JAC in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Aiways niet is ontwikkeld als elektrische auto en het accupakket daarom onder de achterbank is verstopt, waardoor de hoofdruimte niet veel voorstelt. Geen beste eerste indruk alles bij elkaar, maar er zit een grotere ES4 in de pijplijn.

JAC iEV7s (ES2)

Vermogen: 114 pk

Accucapaciteit: 39 kWh

Fabrieksopgave actieradius: 240 kilometer

Vanafprijs: € 29.990 (Plus € 450 afleverkosten boven Breda)

 

MG ZS EV – Trendsetter

MG ZS EV

In zekere zin de aanleiding voor dit artikel. Het Chinese moederbedrijf SAIC besloot begin 2019 al om MG met de ZS terug te laten keren naar het Europese vasteland, maar het werd de elektrische ZS EV die vanaf eind dat jaar een onverwacht succes werd. De combinatie van fiscale stimulering en een buitengewoon gunstige vanafprijs betekende voor de ZS EV dat de cross-over met zijn neus recht in de bijtellingsboter viel. We concludeerden al vrij snel dat de ZS EV in veel opzichten niet opgewassen was tegen auto’s als de Kia e-Niro, met een beperktere actieradius, weinig indrukwekkende laadmogelijkheden en prestaties die met 143 pk ook al geen grenzen verlegden. Maar ja: de concurrentie was toen nog dunner bezaaid en de concurrenten die er wel waren, kostten zomaar € 10.000 meer.

MG ZS EV

Bovendien rijdt de MG weliswaar niet spectaculair goed, maar alleszins acceptabel, met een comfortabel onderstel dat weekheid weet te vermijden en prestaties die voor alledaags gebruik voldoende zijn. Voorzieningen als Apple CarPlay zijn gewoon aanwezig, gezien de gunstige prijs is de uitrusting meer dan riant en de ZS noteert een nette score bij de EuroNCAP-test. Tel daar een acceptabele hoeveelheid binnenruimte bij op en voor het geld is het best een aardige aanbieding. Dat vertaalde zich door de timing in een bescheiden verkoophit. Overigens is het maar de vraag of het succes aanhoudt nu de bijtellingsregels zijn aangescherpt en de concurrentie toeneemt. Een overtuigend bewijs voor de stelling dat timing van levensbelang is.

MG ZS EV

Vermogen: 143 pk

Accucapaciteit: 44,5 kWh

Fabrieksopgave actieradius: 263 kilometer

Vanafprijs: € 30.985

 

Seres 3 – Serieuze poging

Seres 3

De jongste inzending in de lijst met elektrische cross-overs uit China is de Seres 3. Die wordt geïmporteerd door een vereniging van een aantal dealerbedrijven verspreid over Nederland die zich hebben verenigd onder de naam Green Mobility Group Europe. Die pakken het voortvarend aan en bieden onder meer een vervangende auto met verbrandingsmotor aan voor een eventuele vakantiereis. Ook de Seres 3 zelf ziet er op papier wat serieuzer uit dan de JAC of MG. Een accupakket van 53,6 kWh, een elektromotor van 162 pk en een WLTP-actieradius van 329 kilometer tillen ‘m boven die twee uit en daarbij is de 3 ook vanbuiten een maatje groter, met meer interieurruimte als gevolg. Daarbij ziet het interieur er op het eerste gezicht ook wat hoogwaardiger uit en heeft de Seres in ieder geval een aantal basale actieve veiligheidssystemen. Bovendien komt alleen de meest luxe versie naar Nederland en die heeft standaard zes airbags, dus goede hoop voor de EuroNCAP.

Seres 3

In de praktijk blijkt onder koude omstandigheden een rijbereik van 280 kilometer mogelijk en dat is heel netjes. Helaas ontbreekt ook bij de Seres 3-fasenladen en aan de snellader komt de auto niet veel verder dan 55 kW. Daarbij blijkt het vermogen bij temperaturen net boven het vriespunt met een derde af te nemen en ontbreken voorzieningen als Apple CarPlay. En zo zijn er wel meer grove randjes. Het onderstel is niet meer dan redelijk, het infotainmentsysteem behoorlijk traag en niet altijd even goed vertaald en one pedal driving zit er niet in. Allemaal niet zo erg, ware het niet dat de prijs van de enige beschikbare versie € 37.995 bedraagt. Dat zit vrij dicht bij wat meer verfijnde concurrenten moeten opbrengen en dan wordt de keuze voor een Seres opeens lastiger te verantwoorden. Overigens belooft ook Seres dat voorzieningen als 3-fasenladen en een smartphone app op termijn beschikbaar komen. Waarmee we de conclusie kunnen trekken dat de Chinezen er inderdaad aankomen. Maar ze zijn er nog niet.

Seres 3

Vermogen: 162 pk

Accucapaciteit: 53,6 kWh

Fabrieksopgave actieradius: 329 kilometer

Vanafprijs: € 37.995

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (77) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum