Elektrische auto opladen binnen vijf minuten dankzij NASA?
Gekoelde laadkabels
Misschien kun je in de toekomst dankzij de NASA veel sneller een elektrische auto opladen dan nu. Er is een manier gevonden om veel meer stroom door laadkabels te laten gaan dan nu mogelijk is.
Een elektrische auto opladen in minder dan vijf minuten, dat is volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA binnenkort mogelijk. De Amerikaanse Purdue Universiteit ontwikkelde met geld van de NASA een experimentele technologie voor toekomstige ruimtemissies. De technologie is bedoeld om apparatuur in de ruimte af te koelen, maar zou volgens de NASA ook kunnen worden gebruikt om de kabels te koelen tijdens het opladen van accu's van elektrische voertuigen. Het volledig opladen van een elektrische auto zou daardoor minder dan vijf minuten bedragen.
Wetenschappers van de Amerikaanse universiteit Purdue ontwikkelden met geld van de NASA koeltechniek voor laadkabels, waardoor de hoeveelheid elektrische stroom die laders doorgeven opgevoerd kan worden tot ongeveer 1.400 ampère. Op dit moment kan er nog maximaal 520 ampère in een EV-batterij worden gepompt, maar zit de bottleneck hem in het laden. Een Tesla Supercharger haalt een stroomsterkte van maximaal 180 ampère, terwijl standaardladers meestal nog niet eens 150 ampère aankunnen. De oplaadkabel van Purdue kon tijdens de experimenten zelfs al 2.400 ampère leveren, veel meer dus dan de 1.400 ampère die nodig is om de laadtijd terug te brengen tot vijf minuten.
De wetenschappers slaagden erin om 4,6 keer meer stroom aan de batterij van een elektrisch voertuig te leveren dan de snelste kabel vandaag, dankzij de nieuwe koeltechniek die volgens de NASA tot 24,22 kilowatt warmte kan weghalen. De technologie maakt gebruik van een vloeistof in gekoelde toestand, die zo meer warmte kan onttrekken aan de laadkabels, zodat oververhitting wordt vermeden.