Een elektrische bestelbus met een aanhanger. Het kan.

Elektrische bestelbus met aanhanger - foto Hapert

Als je een bestelwagen hebt, is die soms nog steeds te klein. Of je hebt een machine die je wilt meenemen. Dan koppel je snel een aanhanger aan (gesteld dat je een trekhaak hebt overigens) en het is gefixt. Een elektrische bestelbus met een aanhanger, is dat een optie? We zetten het op een rijtje.

Wat voor een personenauto geldt, zie je ook bij een elektrische bestelbus. Door de constructie kun je niet automatisch bij iedere elektrische bestelbus een trekhaak zetten of een aanhanger trekken.

Kentekenbewijs

Veel berijders van elektrische auto’s zien op hun kentekenbewijs dat ze geen aanhanger kunnen trekken. Dat is dan niet vastgelegd in de typegoedkeuring en daardoor heeft het kentekenregister van het RDW daar niets staan. Maar als je een aannemer bent die een bakkie nodig heeft, hoef je niet te wanhopen. Je kunt nog steeds erop uit of aan de slag met jouw elektrische bus én een aanhanger.

Van onze partner
Trekhaak onder je elektrische bus nodig?
Bij gespecialiseerde vestigingen van Kwik-Fit krijg je advies voor de juiste trekhaak voor jouw auto en kan de installatie gemakkelijk worden geregeld.

Hoe regelen dat je een aanhangwagen kunt trekken

Hoewel het niet is vermeld, is het niet altijd onmogelijk. Als je een klein streepje of een 0 achter het aanhangergewicht op de kentekencard hebt staan en je wilt toch een aanhanger of caravan trekken, kun je bij de RDW een beoordeling aanvragen.

Elektrische bestelbus met een aanhanger - welke?

De combinatie elektrische bestelbus met een aanhanger is zeker mogelijk. Hieronder vind je een overzicht van elektrische bestelauto’s en de toegestane maximale massa van een aanhanger. Je moet er trouwens rekening mee houden dat je met een B-rijbewijs ook aan de grenzen van de massa komt. Zeker omdat de trekkende elektrische bus vaak zwaarder is dan een bestelauto die een dieselmotor heeft.

Van onze partner
Witte kentekenplaten nodig?
Bestel gemakkelijk online witte kentekenplaten voor je aanhanger en voer ze naar keuze uit met standaard, of luxe opgelegde letters.
GrootteMerk, typeMax. aanhangergewicht (kg)
KleinCitroën ë-Berlingo, Fiat Dobló, Peugeot e-Rifter, Opel Combo-e, Toyota ProAce City Electric750
Renault Kangoo E-Tech Electric1.500
MiddenNissan EV200 1.100
Citroën ë-Jumpy, Peugeot e-Expert, Opel e-Vivaro, Fiat e-Scudo 1.000
Ford E-Transit Custom (vanaf eind 2023)2.000
Maxus eDeliver 3n.n.b.
Mercedes-Benz eVitoGeen
Renault Trafic E-Tech Electric750 - 1.100
Volkswagen ID Buzz1.000
GrootFiat e-Ducaton.n.b
Maxus eDeliver 9 1.500
Mercedes eSprinter (vanaf eind 2023)2.000
Renault Master e-Tech Electricn.n.b
VW Craftern.n.b.

(Dit overzicht was actueel bij het samenstellen van deze pagina. We checken de gegevens regelmatig maar het kan voorkomen dat er aanvullingen nodig zijn.)

Foto: Hapert aanhangwagens.