Duitsland wil een 'einde maken aan laadstress'
Lekker laden
De Duitse overheid komt met nieuwe plannen om een einde te maken aan range anxiety bij mensen met een elektrische auto. Daarvoor moet het aantal publieke laadpunten flink omhoog. Volgens bondskanselier Olaf Scholz gaan tankstations daarin een belangrijke rol spelen.
In Duitsland ligt het aantal openbare laadpunten voor elektrische auto's relatief nog lager dan hier in Nederland. Er zijn er nu nog geen 100.000 en dat moeten er volgens de huidige plannen in 2030 een miljoen zijn. Dat doel lijkt te blijven staan, ook al kwamen er eerder deze zomer geluiden uit Duitsland dat er mogelijk helemaal niet zoveel publieke laadpunten nodig zijn in dat jaar, omdat thuisladen een veel grotere rol speelt dan verwacht. Daar kwam vorige maand nog eens bij dat de verkoop van elektrische auto's lager uitpakt dan de Duitse overheid verwacht.
Het weerhoudt bondskanselier Olaf Scholz er echter niet van om tijdens de IAA in München nieuwe plannen uit de doeken te doen om het bijladen van elektrische auto's gemakkelijker te maken. De 65-jarige, die vanwege een val tijdens het joggen met een ooglapje op de pers te woord stond, deed volgens Reuters uit de doeken dat Duitsland 'als eerste Europese land een wet introduceert die 80 procent van de tankstations verplicht om laadpalen te plaatsen'. Bij die laadpalen zou dan minstens met 150 kW geladen moeten kunnen worden. Volgens Scholz moet dat een 'einde maken aan range anxiety'. Het doel van een miljoen publieke laadpalen in 2030 lijkt overeind te blijven.
Scholz verklaarde volgens ANP verder dat Duitse autofabrikanten niet bang moeten zijn voor de toenemende concurrentie van Chinese fabrikanten. Volgens hem moet dat de Duitse auto-industrie juist aansporen. Duitsland blijft volgens Scholz bovendien een belangrijk centrum voor de auto-industrie, dankzij de grote kennis in het land op automotive-gebied. De Tesla-fabriek nabij Berlijn en Fords nieuwe EV-fabriek in Keulen zijn daarvan het lichtend voorbeeld volgens hem.