Duitsland akkoord over zelfrijdende auto's

Voorwaarden waarmee op weg getest kan worden

Autonoom rijden
Duitsland heeft de weg vrijgemaakt voor de auto-industrie om zelfrijdende auto's te ontwikkelen en te testen. De Duitse Eerste Kamer heeft vrijdag een wet aangenomen waarin de voorwaarden staan waarmee zelfrijdende auto's de Duitse wegen op kunnen.

Volgens de wet, die vorig jaar door de Duitse bondskanselier Angela Merkel is ingebracht, moet er altijd een bestuurder achter het stuur zitten die indien nodig de controle weer kan overnemen. Ook moet een zwarte doos de reis registreren en onder meer bijhouden wanneer de bestuurder rijdt en wanneer de automatische piloot rijdt. Dat laatste kan van belang zijn bij het toewijzen van de schuld als er een ongeluk plaatsheeft.

Duitsland is de thuisbasis van enkele van 's werelds grootste autobedrijven, waaronder Volkswagen, Daimler en BMW. Die ondernemingen steken momenteel veel geld in wat transportminister Alexander Dobrindt de grootste mobiele revolutie sinds de uitvinding van de auto noemt.

De wet zal binnen twee jaar opnieuw tegen het licht worden gehouden met het oog op de technologische ontwikkelingen. Wereldwijd werken bedrijven aan prototypen van zelfrijdende auto's, maar dergelijke voertuigen zullen naar verwachting niet voor 2020 massaal voor consumenten beschikbaar zijn.

Lezersreacties (8) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.