Doorzaag-zaterdag: Mercedes-Benz SLK

De kompakte SL

Mercedes-Benz SLK 350
Om beter te passen binnen de nieuwe nomenclatuur heeft Mercedes-Benz begin dit jaar de SLK omgedoopt tot SLC, net zoals de nieuwe GLK voortaan GLC heet. Vandaag kijken we nog even onder de huid van de auto zoals hij in 2011 als SLK gepresenteerd werd.

Deze week trappen we de Doorzaag-zaterdag zomerserie af, anderhalve maand open auto's. De eerste die we bij de kop pakken is de Mercedes-Benz SLK 350. Tijdens de Salon van Genève in maart 2011 maakt het publiek voor het eerst kennis met deze derde generatie van de Mercedes-Benz SLK (R 172). AMG-geweld en diesels staan voor later op de planning, afgetrapt wordt met twee 1,8 liter viercilinder benzinemotoren (de SLK 200 en SLK 250) plus een 3,5 liter V6 (de SLK 350).

De SLK is opgezet volgens het bij Mercedes-Benz beproefde klassieke concept: aan de voorkant wordt gebruik gemaakt van McPherson-veerpoten met schroefveren en achter zijn de wielen aan de auto verbonden via een multi-link stangenstelsel. Niet zichtbaar op de tekening, maar achter worden ook schroefveren gebruikt. Wel mooi zichtbaar zijn zowel voor als achter de stabilisatorstangen die met rubberblokken aan de carrosserie vast zitten. De in lengterichting geplaatste motor drijft via een zeventrapsautomaat de achterwielen aan.

De bestuurdershoofdsteun op de tekening is opengewerkt om zo goed zicht te hebben op de airscarf (letterlijk luchtsjaal). Deze kan desgewenst warme lucht in je nek blazen. Om storende luchtstromen in het interieur tot een minimum te beperken is de auto voorzien van een airguide, een schermpje dat tussen de twee rolbeugels omhoog kan komen. Alles lijkt er op gericht om zo comfortabel mogelijk open te rijden. Op de tekening is het dak weggeklapt tot een stapel panelen onder de achterklep. Wanneer het dak uitgevouwen is beschik je over Magic Sky Control: met een druk op de knop regel je de transparantie van het glazen dak. Zo kun je aan de ene kant in het voorjaar genieten van de eerste zonnestralen en aan de andere kant op tropische dagen de zon buiten houden - waarbij de airco dan ook nog 'ns minder energie nodig heeft.

De rode auto op de tekening is een SLK 350 met een 3,5 liter V6. Deze motor met een blokhoek van 60 graden is voorzien van directe benzine-inspuiting en (ondanks een andere blokhoek) directe familie van Mercedes' V8. De nokkenassen worden aangedreven via een distributieketting terwijl randapparatuur zoals de aircopomp met een riem werken. Zeg nooit nooit, maar vooralsnog is dit de laatste V6-motor van Mercedes-Benz. In 2017 komt Das Haus met een zescilinder lijnmotor als onderdeel van een compleet nieuwe motorenfamilie. Deze zal bestaan uit een drie, een vier en een zes-in-lijn benzinemotor én een vier- en zescilinder lijnmotor diesel (zoals al in de nieuwe E-klasse gebruikt wordt). Of die nieuwe zes-in-lijn ook nog in het huidige model gebruikt zal worden? Wij betwijfelen het.

Mocht je nog een leuke aanvulling hebben op het SLK-verhaal, aarzel niet...

Lezersreacties (21) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.