Designreview MG Cyberster: 'oogt als een AI-gegenereerd ontwerp'
De verspreiding van Chinese merken in Europa ging hand in hand met de inspanningen van hun stijlcentra om nieuwe ideeën te genereren, om daarmee westerse markten te veroveren. Autodesigner Niels van Roij beoordeelt hoe overtuigend het de Chinezen is gelukt MG te herijken. Eerder deze week zag je onze test, nu lees je wat onze designexpert van de MG Cyberster vindt.
De Cyberster moet voor de SAIC Group en zijn merk MG belangrijk werk verzetten. Het historische merk uit Engeland werd een aantal jaren geleden met middle-of-the-road-autootjes nieuw leven ingeblazen en moet met dit model weer serieus worden genomen. Na het weinig prettig ogende model MG 4 werd besloten om ook een sportwagen te maken.
Daar waar Europa de bakermat van de auto-industrie was, zijn Chinese auto's pas veel later gekomen. Het land kent geen rijke autohistorie, zoals die bij ons al vele generaties geldt. Goed getekende Chinese auto's zijn echter wel vaak jeugdiger en technologischer. Bovendien zijn deze merken vaak meer bereid te experimenteren en – zeker tegenwoordig – kundig genoeg om eigentijdse ontwerpen te tekenen. Denk aan de modellen van Xpeng, Nio en van het Chinees-Zweedse Polestar, Lynk & Co en Zeekr.
MG Cyberster eerder als concept
Aan het productiemodel ging de MG Cyberster-concept-auto vooraf. De tweedeurs sportwagen herinnert – op een manier die enkel als geforceerd en gimmicky kan worden bestempeld – aan de traditie van het Britse merk. Dit is een generieke sportauto die op haast kinderlijke wijze is voorzien van gapende grille en ronde koplampen, met een slecht van Mini gestolen achterlicht-designthema waarin de Union Jack is verwerkt.
Daar waar de klassieke MGB Roadster eenvoudig getekend, maar goed geproportioneerd is, kent deze concept bovendien een te lange wielbasis, waarbij het achterwiel te ver naar achteren is geplaatst ten opzichte van de locatie van de stoel. Volgens MG zijn de klassieke verhoudingen verloren gegaan in de grotere wielbasis om de accu te kunnen plaatsen.
Het geheel is niet gedurfd en allesbehalve innovatief getekend. De Cyberster oogt als een AI-gegenereerd ontwerp dat vooral terugkijkt naar het verleden en alle ingrediënten, van alle roadsters ooit, effectief met elkaar mixt tot een fijne blend nothingness. Dit ontwerp kent geen link met erfgoed, zoals het merk zelf beweert, en staat mijlenver van het geavanceerde designwerk van vele collega's af.
De witte lichtlijnen, door MG 'laser belt' genoemd, bestaan uit leds, die het profiel van de auto helemaal tot aan de zijkant onderstrepen, vanaf de neus. Ze doen niets anders dan tonen dat er te weinig echte ideeën zijn.
De productieauto is een afgezwakte iteratieslag op het al karakterloze ontwerp van de concept. Het resultaat is een visie die volgens MG voldoet aan de criteria van 'Energetic Romanticism', de nieuwe designfilosofie van het Chinese merk en "een uitdrukking van een esthetisch-formeel manifest gebaseerd op het evoluerende concept van emotionele dynamiek dat de projecten van het merk tot nu toe heeft geleid". Dat je het weet.
Als MG zijn klanten een emotionele connectie met het merk wil bieden – en ze überhaupt enigszins serieus wil nemen – zijn een set minder holle frasen en een dito leeg ontwerp een beter startpunt. De MG-designers moeten dan bovendien ook werkelijk putten uit het erfgoed van het merk en de principes van de Europese auto- en rijcultuur vertalen naar een frisse eigentijdse esthetica.
Had je deze auto's al gezien?

MG Cyberster Trophy Extended Range 77kWh | Showroommodel | 507 KM Bereik WLTP | Zwarte Kap | Rood Leder | Inca Yellow
- 2025
- 5 km

MG Cyberster GT 77kWh | Nu in de showroom! | Unieke auto! | 510 PK | Nieuw te bestellen!
- 2025
- 15 km

MG Cyberster GT 77kWh 443 WLTP | Dual-motor 510 PK AWD | BOSE audio | 20'' | Meerdere kleuren leverbaar | Nu te bestellen!
- 2024
- 10 km