Designreview BMW Vision Neue Klasse X: ‘Gebrek aan respect voor verleden en aan durf’

Designreview BMW Vision Neue Klasse X

BMW werkt aan een nieuwe toekomst met een nieuwe designstrategie. De Vision Neue Klasse-concepts tonen wat we kunnen verwachten op designgebied. Eerder liet autodesigner Niels van Roij zich al uit over de twee studies van sedans, nu schrijft hij over het mooie verleden van BMW in relatie tot de Vision Neue Klasse X Concept. Dat is de meest recente studie, die van een nieuwe SUV.

Wanhoop lijkt misschien een wat dramatische term om het gevoel te beschrijven dat wordt opgeroepen door de huidige staat van BMW-design. Voor iedereen die ook maar een beetje gepassioneerd is over auto-ontwerp is de huidige toestand echter een droevig geheel.

Ironisch genoeg is het mooie verleden van BMW tot zo'n enorme last geworden dat zijn producten nu volkomen verstoken lijken van visie, overtuiging en creativiteit. 

Want of we nu de BMW-klassiekers bekijken…

...de uitgesproken auto’s getekend onder Chris Bangle…

BMW Z4 Facelift Friday

BMW 3-serie 325i Touring E91

.... of de visionaire concept cars als de Mille Miglia-concept en de M1 Concept uit respectievelijk 2006 en 2008...

BMW M1 concept 2008

... deze auto’s delen evenwichtigheid, een sterk geproportioneerde body en bovenal: visie!

Vreemde balans tussen conservatisme en futurisme

Het BMW Vision Neue Klasse X Concept-ontwerp houdt een vreemd evenwicht tussen conservatief en zogenaamd futuristisch in stand. De basisarchitectuur is duidelijk ontworpen voor een brandstofmotor, waarbij het aan slechts een paar details werd overgelaten om enig gevoel van progressiviteit over te brengen in het ontwerp.

Dat deed BMW zelf enige jaren geleden uitzonderlijk veel beter met de i3 en i8. Beide werden te vroeg geboren, maar zijn desalniettemin sterk uitgevoerd op het gebied van visie (wat doen we?), overtuiging (zo ziet BMW i eruit naast het reguliere BMW) en creativiteit (de proportie-, surfacing- en jewellery-oplossingen).

Kon dat over de Vision Neue Klasse X Concept ook maar worden gezegd. De onprettig gevormde plastic toevoegingen aan de onderkant ogen zeer goedkoop. Dit is helaas ook consistent het geval voor de wel heel basale tweedimensionale lijntjes die – waarschijnlijk – volgens BMW Design verwijzen naar de Corona rings. Helaas onderstrepen de koplampen hoe verstikt en tegelijkertijd arrogant BMW is geworden, want van zeer wilde en drukke graphics en oppervlakken op bijvoorbeeld M4 en XM is het merk nu overgestapt naar een te klinisch geheel zonder karakter. De Neue Klasse X Concept oogt als een brij van matgrijs plastic.

De generieke architectuur van de Vision Neue Klasse X Concept wordt door weer een nieuwe variant van de niergrille 'opgesierd'. Gezien de BMW Vision Neue Klasse Concept lijkt de uiting bovendien een grille over een grille te zijn, want die Neu Klasse beoogde de graphic van koplampen en luchtuitstroomopeningen als geheel te omranden en zo een brede kidney grille te vormen. Dat lijkt deze X in eerste visie ook te doen, zij het niet dat BMW het nodig vond hier overheen twee kleine niertjes te monteren.

BMW Vision Neue Klasse Concept

BMW Vision Neue Klasse X

Tegen de achtergrond van deze ronduit weerzinwekkende verwerping van een van de sterkste visuele identiteiten in de autowereld – een afbreuk waaraan BMW al enige jaren hard werkt, zoals ook eerder omschreven – lijkt het controversiële gebruik van de grille verwaarloosbaar. Dat degenen die verantwoordelijk zijn lijken te geloven dat het duidelijke gebrek aan creativiteit – door beide Vision Neue Klasse Concepts verraden – kan worden verhuld door radicaal met de erfenis van het merk te spelen, duidt meteen op een zorgwekkend gebrek aan zowel respect als aan echte durf. Dit alles is alarmerend voor iedereen die enige band heeft met de autofabrikant uit München.

Meer over de BMW Vision Neue Klasse X lees je hier

PRIVATE LEASE BMW

Lezersreacties (63)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.