De Tweeling: DeTomaso Longchamps - Maserati Kyalami

Gespierd duo

DeTomaso Longchamp
DeTomaso LongchampDeTomaso LongchampDeTomaso LongchampMaserati KyalamiMaserati KyalamiMaserati Kyalami

Het feit dat automobiele tweelingen doorgaans voortkomen uit een drang of noodzaak tot kostenbesparing, betekent automatisch dat ‘rebadges’ in hogere segmenten minder vaak voorkomen dan bij goedkope modellen. Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen, zoals de DeTomaso Longchamp en de Maserati Kyalami.

Het uitgangspunt van deze tweeling komt van DeTomaso. De in 1972 gelanceerde Longchamp kan worden gezien als het coupé-broertje van de Deauville, al kreeg de auto wel een geheel eigen koets mee. De Longchamp brak op geen enkele manier met de traditie van DeTomaso, die dicteerde dat de bonkige, Italiaanse koets moest worden gecombineerd met de brute kracht van een Amerikaanse V8. Het wat grofstoffelijke karakter dat dit merk zo aantrekkelijk maakt, druipt dan ook uit alle poriën van de Longchamp, die anders dan veel andere Italianen geen enkele moeite doet om fijnbesnaard over te komen.

Overname

Het is met de kennis van nu moeilijk voor te stellen, maar halverwege de jaren 70 wist DeTomaso de hand te leggen op Maserati. Dat merk werd overgekocht van Citroën, zich in 1975 door financiële problemen genoodzaakt zag z’n paradepaardje van de hand te doen, om een jaar later onder druk van de Franse overheid met Peugeot te fuseren.

Gladgetrokken

Om z’n nieuwe merk snel aan een nieuw model te helpen, besloot DeTomaso dat de Longchamp als basis voor een nieuwe Maserati moest dienen. De Maserati Kyalami leek dan ook stevig op de nog frisse DeTomaso, maar kreeg wel een hogere mate van verfijning. Een gladgetrokken, meer harmonieuze neus is de meest in het oog springende wijziging, maar stiekem is er meer aan de hand. Zo bezorgden de Maserati-specifieke carrosseriedelen ‘m een wat grotere lengte en kreeg het interieur een Maserati-waardige behandeling. Het allerbelangrijkste verschil bevindt zich echter onder de motorkap, waar de Ford-V8 werd vervangen door een exemplaar van Maserati. De Kyalami is dus meetbaar Italiaanser dan de Longchamp.

Maserati Kyalami

Dat betekent echter niet dat het een succes werd. Dat geen van deze exoten een echt succesnummer is geworden, zal niemand verbazen, maar  met een totale productie van enkele honderden exemplaren is de Kyalami de zeldzaamste van deze twee.

Lezersreacties (35)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.