De Persplaat: Peel P50

Je auto als rolkoffer of bankstel

Peel 50
Peel 50Peel 50Peel 50Peel 50Peel 50Peel 50
Ook wij weten dat deze driewielige Peel P50 officieel niet als auto te bestempelen valt, maar de persfoto's die de Britten de wereld in stuurden zijn van een dermate fantastisch niveau dat we besloten hebben de regels iets op te rekken.

Wat zien we? Wij zijn hier getuige van iets moois. De subtitel van dit bericht klinkt dan wel surrealistisch, het Britse Peel peinsde er niet over om e.e.a. in de praktijk te brengen. We krijgen een zevental foto's gepresenteerd waarbij we ons bijna gaan afvragen of er een onnatuurlijke substantie in onze watervoorziening terecht is gekomen. We gaan er niet vanuit, en lopen graag met je langs deze bijzondere selectie persplaten van de het prototype van de Peel 50.

We snappen Peel natuurlijk wel. Met de P50 hadden de Britten een driewielig dwergautootje in elkaar geschroefd dat net niet in je broekzak past. Wat doe je dan als je je blauwe walmen uitproestende ukkie bij je in de buurt wil houden? Exact, je rijdt er gewoon de lift mee in (foto 1), om er vervolgens - we zien de beste man erin kijken alsof zijn neus bloedt - nonchalant mee naar je kantoorkubus te pruttelen. Verder zien we een van tea and biscuits genietend duo waarbij vrouwlief geen centimeter ruimte op de bank krijgt. De dame zag zich genoodzaakt - haar innerlijke frustraties verhullend achter een lach en een slok Earl Grey - haar Peel 50 achteruit de guest room in te rijden om aldaar het gesprek voort te zetten.

De overige afbeeldingen spreken voor zich, al willen we jullie graag wijzen op foto 3, waarbij de mannen van Peel het gebruiksgemak van de 50 aan trachtten te prijzen door een dame op hoge hakken bovenaan de trap te fotograferen op het moment dat haar evenwicht er enkele seconden ervoor er de brui aan had gegeven.

Waarom zien we dat? De Peel 50 was in in 1962 gelanceerd driewielertje dat de boeken is ingedoken als de kleinste in serie gebouwde 'auto' ooit. Het 49 cc kleine 2 pk sterke tweetaktmotortje van DKW gaf de 1,34 meter lange, 99 centimeter brede en 100 centimeter hoge 50 een topsnelheid van 61 km/h. Door zijn gewicht van 56 kilo moest het karretje eenvoudig met de hand te verplaatsen zijn. Deze foto's dienden ter illustratie van de 'praktische eigenschappen' van het concept.

Beoordeling: De bedoelingen waren zeer goed, maar in de praktijk pakte deze fotoserie wat ongelukkig uit. Mooi voor ons én voor jullie, zonder deze gezonde dosis geschiftheid was de Peel 50 waarschijnlijk niet in deze rubriek beland.

Leuk detail: de Peel 50 is door Jeremy Clarkson in Top Gear natuurlijk vereeuwigd:

Video

Lezersreacties (19) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.