De AutoWeekend Top 10: Diesellanden

Porsche Cayenne Diesel
Zaterdag, lijstjesdag. Ieder weekend behandelen we een top 10, van goedlopende modellen tot de meest gewilde kleuren. Kortom: alles op het gebied van de Nederlandse autowereld, samengevat in een lijstje. In deze laatste Top 10 van het jaar: typische diesellanden!

Sommige mensen zijn nog steeds in de veronderstelling dat diesels vreselijk trage, smerige auto's zijn. De tijd van eindeloos nagelende Corsa'tjes met een 1.5 d'tje onder de kap is voorbij. Geen acceleratietijden van meer dan 17 seconden en geen zwarte roetwalmen uit de uitlaat. Wel even goed voorgloeien, anders krijg je onze redactiechef Stéphan Vermeulen achter je broek aan.

De common-rail dieselinspuiting uit de koker van de Fiat-Groep heeft er mede voor gezorgd dat de dagelijkse bruikbaarheid van dieselblokken danig werd vergroot. Turbo's zorgden voor een fijner karakter van de zelfontbranders. Daarnaast is het imago van dieselauto's flink verbeterd. Wie 20 jaar geleden graag een Jaguar op diesel wilde, zou straal genegeerd worden. Inmiddels is dieselen in de XF of in auto's als de Porsche Panamera of Cayenne de normaalste zaak van de wereld geworden.

Bij ons in Nederland is dieselrijden financieel pas interessant vanaf een bepaald aantal kilometers per jaar. Of je moet zo'n fan zijn van het vroeg beschikbare koppel dat je bereid bent daar extra euro's voor neer te tellen. De laatste jaren hebben de fiscaal aantrekkelijke dieselauto's met 14 procent bijtelling er voor gezorgd dat ons dieselende wagenpark groter werd. Met name driepitter in de Volkswagen Polo Bluemotion was en is een populaire diesel. Toch is met een aandeel van 28,7 procent het dieselaandeel in ons land nog erg laag. Elders in Europa is dat wel anders, zo blijkt uit onderstaande top 10.

In de eerste helft van dit jaar had 55,4 procent van alle nieuw in Nederland verkochte personenauto's een dieselmotor in de neus. Voor volgend jaar verwachten we eigenlijk nauwelijks andere waarden. Voor veelrijders is diesel nog altijd de minst prijzige optie.

Nr

Land

Aandeel

1

Frankrijk en Ierland

74,0 %

2

Portugal

70,0 %

3

België/Luxemburg

69,3 %

4

Noorwegen en Spanje

68,0 %

5

Zweden

67,5 %

6

Oostenrijk

55,3 %

7

Italië

54,1 %

8

Verenigd Koninkrijk

51,2 %

9

Duitsland

47,9 %

10

Denemarken

47,5 %

Lezersreacties (81)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.