Crisisakkoord: leaserijder en zzp'er de klos

Opel Insignia 2.0 Biturbo CDTI
De onderhandelingen in het Catshuis zijn mislukt, maar een akkoord over de bezuinigingen is er toch gekomen. VVD, CDA, Groenlinks, D66 en Christenunie hebben het in minder dan twee dagen voor elkaar gekregen. Wat betekent dit voor ons, de automobilist?

Er zijn twee ingrijpende, specifiek op de automobilist gerichte maatregelen. Het afschaffen van de onbelaste reiskostenvergoeding en het afschaffen van het onbelaste privégebruik voor de eerste 500 km met de leaseauto. Wij legden deze bezuinigingen voor aan de Bovag en Rai Vereniging.

De bezuinigingen
"Wij zijn erg blij dat er een pakket met bezuinigingen op tafel is gekomen", begint Paul de Waal van Bovag. "Dat het bij iedereen pijn ging doen wisten wij ook al. Was er geen akkoord gekomen, dan was dat alleen maar slechter voor onze portemonnee geweest." En ook Harald Bresser, voorlichter van RAI Vereniging, denkt er zo over: "Er moet bezuinigd worden en daar moeten wij allemaal voor inleveren. Ook de automobilist."

Afschaffing onbelaste reiskostenvergoeding
Op dit moment mag de werkgever de eerste 19 eurocent van de reiskostenvergoeding belastingvrij uitkeren. Met de huidige plannen is dit echter niet meer het geval. Over het volledige bedrag moet straks belasting worden betaald.

"Het afschaffen van de onbelaste reiskostenvergoeding is niet handig", vertelt De Waal. "Met het geld dat ze hiermee verdienen willen ze de lagere overdrachtsbelasting bekostigen. En dit terwijl de arbeidsmarkt en woningmarkt op slot zitten. Wij twijfelen eraan of dit goed is voor de economie."

En ook RAI Vereniging denkt er zo over. "Juist nu de arbeid- en de woningmarkt op slot zitten, komen ze met deze oplossing. Dit gaat de werkgever geld kosten", aldus Bresser. "De vervoersvergoedingen zitten nu in de CAO's en arbeidsovereenkomsten verwerkt. Dit haal je er niet zomaar even uit."

Bijtelling voor iedereen
Wanneer je een leaseauto van de zaak mag uitzoeken, moet je de keuze maken of je 'm wel of niet privé gebruikt. Met andere woorden: rijd je wel of niet meer dan 500 privékilometers met de auto van de zaak. Doe je dit wel, dan betaal je bijtelling over de auto. Gebruik je de leaseauto niet voor privédoeleinden, en maak je dus minder dan 500 privékilometers per jaar, dan betaal je géén bijtelling. Een afschaffing van deze maatregel betekent dat straks iedereen bijtelling over de leaseauto betaalt.

"De afstap van de 500 km vrijstelling voor leaserijders zat er al tijden aan te komen", vertelt Bresser. "Het is een erg bureaucratisch en fraudegevoelig systeem. Wij weten allemaal dat er genoeg mensen zijn die, speciaal voor de belastingdienst, er een dubbele agenda op nahouden. Dit om geen bijtelling te hoeven betalen. Er is hier veel geld te halen en dus is dit een slimme zet". Maar RAI Vereniging geeft aan niet achter deze specifieke maatregel te staan. "Het is niet eerlijk voor de mensen die de leaseauto niet privé gebruiken. Wij pleiten dan ook voor een staffelvergoeding. Je betaalt een bepaald percentage aan bijtelling afhankelijk van het aantal kilometers dat je privé rijdt."

De Waal sluit zich hier helemaal bij aan: "De maatregel zoals die er nu ligt, is onrechtvaardig. Wij gaan hier tegenin. Net als RAI zijn wij voor de invoering van een trapsgewijze bijtelling."

In de AutoWeek-editie van woensdag 3 mei a.s. meer aandacht voor de gevolgen voor autorijdend Nederland van de val van Kabinet Rutte en de bezuinigingen.

Lezersreacties (274)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.