CBS: omzet Nederlandse autosector groeit

Eerste kwartaal goed voor 1,2 procent

Volvo V40 klokje rond APK garage

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) brengt de eerste kwartaalcijfers van 2019 voor de auto- en motorbranche naar buiten. Daarmee brengt het bureau positief nieuws, want de omzet steeg. Toch hebben de ondernemers in die branche steeds minder  vertrouwen in de toekomst.

De omzetstijging voor de auto- en motorbranche bedraagt  in het eerste kwartaal van dit jaar 1,2 procent. Met een stijging van 14,5 procent in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar, is de omzetgroei voor bedrijven in de handel en reparatie van motorfietsen de grootste. Opmerkelijk, want de handel in auto-onderdelen kent namelijk de grootste omzetdaling (- 1,76 procent). In de markt voor handel in en reparatie van personenauto’s daalt de omzet met 0,6 procent. Beter nieuws is er voor de importeurs, want na de WLTP-rompslomp noteren zij in het eerste kwartaal van dit jaar een omzetgroei van 5,7 procent.

Hoewel de omzet stijgt, daalt het ondernemersvertrouwen dit jaar met ruim 5 procent. Vorig jaar zag dat er heel anders uit, want toen noteerde het CBS een stijging van 6,7 procent. De auto- en motorbranche is overigens de enige bedrijfstak in Nederland waar de stemming negatief is. Gemiddeld gezien steeg dit vertrouwen de afgelopen tijd in Nederland met 12 procent.

In het eerste kwartaal van 2019 staan in de auto- en motorbranche zo’n 4.800 vacatures open: een stijging van 12 procent in vergelijking met vorig jaar. Een op de vijf ondernemers geeft aan dat een personeelstekort hen beperkt. Net zoals ABN Amro al eerder meldde, bevestigt het CBS dat er meer bedrijven in de auto- en motorbranche failliet zijn gegaan. Dit jaar vroegen al 29 bedrijven hun faillissement aan. Dat zijn er zeventien meer dan in het eerste kwartaal van 2018. Het kan echter altijd erger: in 2009 kondigden in hetzelfde periode 72 bedrijven hun einde aan.

Lezersreacties (2) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.