Brandstofprijzen lijken verder te gaan dalen

Laagste olieprijzen sinds januari

Tanken

Opnieuw prettig nieuws voor wie regelmatig aan de pomp staat: de brandstofprijzen gaan waarschijnlijk nog verder dalen. Dat is althans wel de verwachting nu de olieprijzen verder gezakt zijn.

De olieprijzen zijn de afgelopen dagen behoorlijk gezakt. Sterker zelfs: de prijzen staan op het laagste punt sinds januari van dit jaar. Zo waren handelaren woensdagochtend tussen de 78 en 79 dollar (€74 en €75) kwijt voor een vat Noordzee-olie. De daling is opvallend omdat de prijs twee dagen geleden nog piekte op €88. Op die dag werd het Europese verbod op de invoer van Russische olie van kracht, terwijl andere westerse landen maandag een prijsplafond voor Russische olie invoerden.

Die maatregelen hebben in de eerste dagen dus niet geleid tot een sterke prijsstijging van olie uit andere delen van de wereld. Zo werd Amerikaanse olie de afgelopen dagen ook goedkoper. Woensdag werd voor een vat iets meer dan €73 betaald, wat flink minder is dan enkele dagen geleden. Olie wordt al een aantal maanden minder duur. In juni kostte een vat Noordzee-olie op sommige dagen ruim €120. Sindsdien zakte de prijs ruim 30 procent. Dit komt vooral door berichten dat de economische groei wereldwijd afvlakt. Bij minder economische activiteit is er minder olie nodig.

De dalende olieprijzen werken waarschijnlijk over enkele dagen door aan de pomp. Woensdag stond de gemiddelde adviesprijs voor een liter benzine nog op €1,929, blijkt uit cijfers van consumentencollectief UnitedConsumers. Ook diesel is minder duur geworden in de voorbije maanden. Daarvoor geldt nu een gemiddelde adviesprijs van €1,899 per liter. Nog altijd wel relatief hoge prijzen, zeker als je bedenkt dat de accijnsverlaging van afgelopen april nog altijd van kracht is. Overigens ben je bij de meeste tankstations minder kwijt dan de genoemde adviesprijzen. Lokaal kun je al voor grofweg €1,70 een liter benzine of diesel tanken.

Lezersreacties (60) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.