Brandstofcel uit onverwachte hoek

Morgan LIFECar

Morgan LIFECar
De kleine Britse autofabrikant Morgan doet mee aan een experiment van een sportauto met brandstofcel.

De kleine Britse autofabrikant Morgan doet mee aan een experiment van een sportauto met brandstofcel.

Morgan is onderdeel van een partnerschap dat een auto ontwikkelt die waterstof kan omzetten in elektriciteit. In het partnerschap zitten naast Morgan onder meer de Universiteit van Oxford. De auto die wordt ontwikkeld heet LIFECar en zal bijzonder stil zijn, goede prestaties leveren er goed uitzien en bovendien komt er alleen maar water uit de uitlaat.

Het LIFECar project wordt ondersteund door het Britse ministerie van Handel en Industrie. Binnen drie jaar moet er een sportauto uitrollen die op waterstof loopt. De auto zal zijn gebaseerd op de Morgan Aero8. Bij de LIFECar zal de remenergie opnieuw worden gebruikt om kracht te leveren voor een extra snelle acceleratie. Door deze techniek is er een elektromotor nodig van maar 24 kW; andere waterstofauto's doen het met zo'n 85 kW.

Morgan heeft voor het project al een platform van een Aero8 geleverd. De afbouw van het uiteindelijke model zijn bij de Universiteit van Oxford plaatsvinden. Met het project is een bedrag gemoeid van 1,9 miljoen Britse ponden.