BPM-boete voor opvoeren nieuwe auto's

MTM Audi S4
Kortgeleden berichtten we al over een mogelijk opvoerverbod voor leaseauto's, maar de daadwerkelijke uitvoering in de belastingwet blijkt veel verder te gaan dan eerder gedacht. Financiën heeft niet alleen zakelijke rijders op de korrel, maar ook privé-kopers.
Gisteren berichtten we al kort over hoe Financiën opvoeren wil aanpakken, hier komen we met wat uitgebreidere uitleg over de gevolgen van de nieuwe wet.

Met een bijtellingsregeling die volledig gebaseerd is op CO2-uitstoot werd het erg aantrekkelijk om je leaseauto even langs de tuningboer te rijden. Even chippen en hop, lekker veel power en toch een lage bijtelling. Financiën liet enkele weken terug al aan AutoWeek weten zich daar zeer aan te storen en met wetgeving te komen om dit tegen te gaan. De uiteindelijke maatregel die gisteren met Prinsjesdag bekend is geworden, gaat echter veel verder. De reden is dat de BPM vanaf 2010 veel meer afhankelijk is van CO2-uitstoot, waarbij je voor elke gram extra een bepaald bedrag gaat betalen (zie de bijgevoegde tabel). Dat betekent dat elke gram CO2 die een fabrikant van zijn fabrieksopgave af weet te krijgen, een auto goedkoper maakt. Een softwarematig geknepen motor op de markt brengen wordt dan erg aantrekkelijk. Voor de koper is het daarentegen aantrekkelijk om die software meteen na het krijgen van de sleutels te laten aanpassen. De kans is echter groot dat het verbruik (dus de CO2-uitstoot) dan stijgt. Ook de NOx- en de roetuitstoot kunnen vervolgens afwijken van de officiële opgaaf. Financiën heeft daarom nu in de wet vastgelegd dat de overheid een volledige naheffing van de BPM oplegt als bij controle binnen drie jaar nadat een auto gekentekend is de CO2-uitstoot (oftewel het officiële verbruik) hoger is dan de fabrieksopgaaf. Stel een auto stootte 219 gram uit en na het opvoeren 280 gram (fictieve schatting), dan scheelt dat 8.900 euro aan BPM. (51* € 120+10* € 278=8.900, zie de tabel).

Bij de RAI Vereniging zet men vraagtekens bij de nieuwe wet. "Als iemand dit bewust doet om belasting te ontlopen valt er natuurlijk weinig tegenin te brengen", zegt woordvoerer Harald Bresser. "Maar sowieso hoeft het opvoeren van een auto niet te betekenen dat hij daadwerkelijk meer uitstoot volgens de officiële cyclus. Los daarvan: hoe zie je of een auto getuned is, en als je een auto daarvan verdenkt, dan moet je hem dus opnieuw de ECE-cyclus laten doorlopen om de nieuwe CO2-uitstoot te ontdekken. De handhaving lijkt ons een enorm probleem."
Bovag-woordvoerder Paul de Waal onderschrijft de handhavingsproblematiek en vindt het aanpassen van een wet wel een heel zwaar middel om die "paar gevallen" aan te pakken. "Bovendien zou je mensen die hun auto zuiniger laten tunen - ja, dat kan - dan moeten compenseren met BPM-teruggave", meent hij. "Het heeft veel weg van symboolpolitiek. Dure symboolpolitiek. Laat Financiën eerst maar eens inventariseren hoe groot dit 'probleem' nu eigenlijk is, voordat ze met een kanon op een mug gaan schieten."

**UPDATE**
Inmiddels heeft Financiën laten weten dat het door deze wetgeving verplicht is geworden je auto door de RDW te laten herkeuren als je hem hebt laten opvoeren. Doe je dat niet, dan ben je in overtreding. Over de handhaving wil men niet veel kwijt, behalve 'dat op signalen uit de markt zal worden gereageerd'.

Lezersreacties (144)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.