AutoWeek.nl heeft je steun nodig
We zien dat je een adblocker gebruikt. Dat vinden we jammer, want alleen dankzij advertenties kunnen we autoweek.nl gratis toegankelijk houden. We willen je vragen voor autoweek.nl een uitzondering te maken. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het
Prinsjesdag 2010: alle belastingplannen
37
Tussen al het IAA-nieuws vandaag door bent u natuurlijk niet vergeten dat het Prinsjesdag is. Met de overhandiging van de begroting aan de voorzitter van de Tweede Kamer zijn alle belastingplannen voor 2010 en verder bekend. Ook die voor de auto dus.
Het mag inmiddels geen verrassing zijn dat elektrische auto's een enorme (belasting)duw in de rug krijgen en dat onzuinige auto's over het algemeen stukken duurder worden. Een kort overzicht van de belangrijkste maatregelen:
Zuinige auto's nu ook MRB-vrij
Sinds januari dit jaar waren de zuinigste auto's al vrijgesteld van BPM, vanaf komend jaar betalen de eigenaren van deze voertuigen ook geen MRB meer. De grens blijft vooralsnog liggen op 110 gram CO2 per kilometer voor benzineauto's en 95 gram voor diesels, maar het kabinet kondigt wel aan dat deze waarden periodiek zullen worden herzien. Bijvoorbeeld een Prius wordt door deze maatregel ook op occasionmarkt een stuk interessanter.
Lagere bijtelling voor zero emission auto's
Deze proefballon klinkt bekend: voor auto's die geen CO2 uitstoten (EV's en waterstofauto's) hoeven zakelijke rijders in 2010 en 2011 geen bijtelling te betalen, in 2012 t/m 2014 geldt een tarief van 7 procent. Snel een Tesla van de zaak bestellen dus. Zoals De Jager voor het eerst in AutoWeek aankondigde wordt de vrijstelling van BPM en MRB voor zero emission auto's overigens verlengd tot 2018. De huidige vrijstelling liep tot 2013
Belastingvoordeel Euro 6-diesels
Ook een maatregel die De Jager voor het eerst in AutoWeek bekendmaakte: dieselauto's die voldoen aan de Euro 6-norm krijgen in 2011 1.500 euro korting op de BPM, in 2012 1.000 euro en in 2013 500 euro. Tegen die tijd zal het kabinet bekijken of er nog meer steun is om het marktaandeel Euro 6-diesels verder omhoog te krijgen. Financiën zegt verder het liefst komend jaar al te beginnen met het steunen van Euro 6-diesels, maar dat Europese wetgeving dat verbiedt. Onder meer de BMW 330d en de Mercedes E350 Bluetec voldoen al aan Euro 6. Omdat Euro 6 diesel zo goed als vergelijkbaar zijn qua vervuiling met benzineauto's, gaat het kabinet komend jaar bovendien onderzoeken of de BPM-boete voor dieselauto's niet moet verdwijnen.
BPM-naheffing bij opvoeren zuinige auto
Op dit moment gelden er allerlei belastingvoordelen voor zuinige auto's. Maar als deze na kentekening worden opgevoerd, stijgt mogelijk de CO2-uitstoot. Het kabinet gaat de wet zo aanpassen dat in dat geval naheffing van BPM mogelijk is. De overheid meldt nog niet hoe men dit wil handhaven, maar dit zorgt in theorie voor behoorlijk wat problemen. Stel bijvoorbeeld dat een leaserijder zijn auto laat opvoeren en dat hij hier op betrapt wordt, dan krijgt de eigenaar van de auto, in veel gevallen de leasemaatschappij, de naheffing. Wordt vervolgd dus.
Kleine wijziging BPM-ombouw
Het complete schema voor de ombouw van BPM naar een CO2-taks blijft zo goed als ongewijzigd, maar naar aanleiding van de berichten eerder deze maand wordt de basiskorting op de BPM voor zuinige auto's die net niet vrijgesteld zijn van BPM verhoogd van 500 euro naar 700 euro. Het betreft dus geen nieuwe korting van 700 euro, zoals veel geschreven wordt. Zoals vorig jaar al gemeld verdwijnen de energielabels en de daaraan verbonden bonus-malus regeling. De BPM daalt naar 27,4% en de slurptaks wordt fors verhoogd en krijgt een andere constructie. (CO2-taks).
De totale BPM-opbrengst daalt voor 2010 overigens met 300 miljoen ten opzichte van de verwachte opbrengst voor 2009. In ruil stijgt de MRB-opbrengst met 200 miljoen. Door de tegenvallende autoverkoop en de schifting naar zuinige auto's (die minder BPM opbrengen) is de verwachte opbrengt in 2009 trouwens 1,1 miljard euro lager(!) dan voorspeld. Deze daling aan inkomsten wordt dus een keer niet met een verhoging gecompenseerd, omdat de schifting naar zuinige auto's het gevolg is van beleid, legde De Jager eerder in AutoWeek uit. De totale belastingopbrengst van 'de auto' neemt daardoor af.
Lees uitgebreid over alle belastingmaatregelen, waaronder de vorig jaar al getoonde BPM-ombouw naar CO2-taks in AutoWeek 39 die woensdag 23 september verschijnt.
Lees ook
Test: Fiat Grande Panda Hybrid - Geinig veelzijdig
Nieuws
Deze Lexus LS was maar kort leverbaar – In het Wild
Nieuws
Gemini maakt Android Auto volgens Google veel beter
Nieuws
'Zonder te rijden vind ik de Renault 4 al een tegenvaller'- Podcast
Nieuws