BMW Z18 was een offroadster waarvan we nu minder gek zouden opkijken
Crossover avant la lettre
De meeste kruisbestuivingen tussen voertuigconcepten leiden gewoonlijk tot leuke nieuwe vondsten: cross-overs genaamd. Wanneer concepten die niet bij elkaar passen gedwongen worden samengevoegd, gaat het vreselijk mis. Dat toonde de BMW Z18 van 1995 aan.
Een beetje keukenprins(es) weet dat je niet straffeloos alle soorten fruit tegelijkertijd in de sapcentrifuge kunt mikken, tenzij je met een brouwsel van kiwi, citroen, braam, sinaasappel én banaan eens iemand op een echt bijzondere manier wilt verrassen. Op dezelfde manier zijn er beperkingen aan het aantal én soort ingrediënten dat je een vriend(in) als eenpansgerecht kunt voorschotelen. Hoe heerlijk smeuïg de hopjesvla ook mag zijn, in combinatie met een stoofschotel smaakt die ronduit smerig. Met andere woorden: heel veel lekkers kun je maar beter gescheiden houden. Aan de andere kant: wanneer je nooit eens wat geks bij elkaar kwakt, komt er ook niets nieuws uit de blender rollen.
Z18 was een cross-over avant la lettre
Met dat laatste idee in het achterhoofd zijn de creatiefste geesten van BMW Technik GmbH in de jaren negentig te werk gegaan om de concept-car Z18 te creëren. Dit vreemde voertuig mogen we gerust een cross-over avant la lettre noemen; een ware held in zijn specifieke genre zelfs. Of, nuchter beschouwd, een moedige poging van de Duitse ontwerpers om tussen de heilige huisjes van de jaren negentig door te manoeuvreren en in de gevonden ruimte – een niche – iets te parkeren wat er nog niet was. Zoals de Z18, die een tamelijk gecompliceerde mix van een enduro-motorfiets, een speedboat en een roadster voorstelt. De logische vraag of het eindresultaat meer behelsde dan de som der delen kan volmondig met ja worden beantwoord. Zo was de BMW Z18 nog steeds een roadster, oftewel een open tweezitter met een sportieve inslag. Het design van de kunststof carrosserie was duidelijk geënt op dat van de BMW Z1, terwijl het interieur de centrale klokkenwinkel liet zien die later in de Z8 zou terugkomen.
V8 in combinatie met 4x4
Zoals het een BMW betaamt, is het apparaat nog snel ook, dankzij een V8-benzinemotor die – als primeur voor BMW – niet alleen de achterwielen, maar ook de voorwielen aandreef. Zo bekeken is deze concept-car ook nog eens een verre voorvader van de X5. Opvallend is dat de voorruit alvast veel minder steil is geplaatst dan die van de Z1 en ook beduidend hoger is, net als bij een terreinwagen. Dat de Z18 erg hoog op zijn pootjes staat, heeft alles te maken met de enduro-gedachte achter zijn ontwerp. De Z18 moet zonder veel aanpassingen de destijds al immens populaire, alleen voor stoere helden bedoelde rally raid Parijs-Dakar kunnen uitrijden. Er is weinig fantasie voor nodig om de Z18 dwars door zandwoestijnen en over waterpartijen te zien boenderen. Jazeker, dat laatste aspect doelt op het vermogen van de Z18 om zich als speedboat te gedragen. Het was de bedoeling van de ontwerpers dat de bestuurder c.q. kapitein met medeneming van voldoende landsnelheid in beperkte mate over watervlaktes zou kunnen scheren in plaats van er laf doorheen te spartelen.
BMW had met de Z18 het mobiele equivalent van het Zwitserse zakmes uitgevonden. En zoals dat onmisbare stuk gereedschap niet de meest charmante aanblik oplevert voor wie dat in zijn broekzak bewaart, zo is de Z18 niet het meest elegante gezelschap om mee in het openbaar te verschijnen. Het is net als bij een fruitmix: die met de mooiste kleuren smaken het best.