Blik to the Future: Audi Q4
Invuloefening
Waar BMW zijn reeks SUV’s en coupéversies daarvan redelijk compleet heeft, gapen bij Audi in die lijst nog een paar hiaten. Met de Q4 wordt straks één van die gaten gevuld.
SUV-coupé-cocktails waren ooit een bezopen idee – wat hebben we de SsangYong Actyon ooit uitgelachen – maar toen BMW de X5 van een schuine rug voorzag, riep iedereen ineens oh en ah. Inmiddels is het met name bij de Duitse premiummerken schering en inslag. BMW heeft zijn straatje van X1 tot en met X7 zelfs helemaal compleet, maar dat geldt nog niet voor Audi. Dat neemt niet weg dat het merk daar hard aan werkt. Eerder dit jaar werd het gamma aangevuld met de Q8, een sportievere visie op de Q7, en dat er ook een meer dynamisch ogende variant op de Q3 komt, weten we al sinds maart 2017, toen Audi bevestigde dat het een antwoord zou gaan bouwen op de BMW X2 en de Range Rover Evoque. Veel eerder al, in de lente van 2014, had Audi een eerste aanzetje gemaakt met de TT Offroad Concept. Die showcar was, weten we inmiddels, het vehikel om de designlijnen van de huidige TT te laten voortsudderen, maar stiekem ook een vingeroefening voor de Q4 die nu aanstaande is.
Dat betekent natuurlijk niet dat de lijnen van de concept van weleer zomaar zijn overgenomen, niet eens min of meer. Al zijn concept-cars bedoeld om een blik in de toekomst te bieden, de ontwerptrends volgen natuurlijk nooit precies de voorzienige capaciteiten van de designers. Sinds 2014 zijn de lijnen van Audi een stuk scherper geworden dan de ronde, zachte strepen waarmee de TT Offroad Concept destijds werd getekend. De voorruit ligt wat schuiner en doordat de raampartij lager is, lijkt alles daaronder forser. Dat is echter optisch bedrog. Anders dan veel andere coupé-achtigen krijgt de Q4 geen stijlloze zijruiten. Doordat de ruiten lager zijn en naar achteren in een scherpe punt uitlopen, krijgt het zijaanzicht de dynamische, snelle uitstraling die hoort bij een Q met net een cijfertje hoger.
Kakelvers
Aangezien de Q3, waar deze Q4 tegenaan schurkt, zelf ook nog kakelvers is (afgelopen zomer onthuld), zal Audi aan het dashboard weinig of helemaal niets (hoeven te) wijzigen. Dat betekent ook in de Q4 veel invloeden van de A6 met een digitaal, 10,12-inch ‘virtual’ klokkencluster (dat is in de Q3 standaard, dus dat zal in de Q4 zeker niet anders zijn), daaronder een paneel over twee derde van de breedte met het infotainmentscherm erin verwerkt en luchtroosters die in een etage daarboven zitten verwerkt.
De Q4 komt op het MQB-platform te staan en zal het motorengamma ruwweg delen met de Q3. Tenminste, het hogere deel daarvan. Het ligt in de lijn der verwachting dat de instapper, de 150 pk sterke 35 TFSI, bij de meer premium en sportieve Q4 wordt weggelaten. De 40 TFSI in de Q3 is een tweeliterblok met 190 pk en 320 Nm en standaard Quattro-vierwielaandrijving en een zeventraps S-Tronic, maar voor de nieuwe A1 heeft Audi dat blok 200 pk en een zestraps S-Tronic meegegeven. Het is goed mogelijk dat die versie ook naar de Q4 gaat. Topper wordt de 45 TFSI met zeventraps S-Tronic, Quattro en 230 pk/350 Nm. Ook bij de diesel zal Audi de instapper waarschijnlijk laten schieten voor de Q4 en dan blijft over de 40 TDI Quattro met 190 pk, 400 Nm en een zeventraps automaat met dubbele koppeling.
De echte levensgenieters kunnen zichzelf straks verwennen met een SQ4, die, zo durven wij te voorspellen, meer dan 300 pk uit zijn 2.0 TFSI weet te toveren. Of, mits het budget dat toestaat, een RS Q4 met meer dan 400 pk.