Blaricum en Laren: in deze gemeenten komt een eigen laadpaal het vaakst voor

Alle vooroordelen bevestigd

Audi Q6 e-tron quattro

In welke Nederlandse plaats denk jij dat de meeste privé-laadpalen staan? Het antwoord op die vraag is precies wat je verwacht, maar het is evengoed leuk om even door de interactieve kaart te klikken.

Energieleverancier Zonneplan verblijdde ons deze week met inzichten over waar het is toegestaan om een laadkabel over de stoep naar je EV te leggen. Dat probleem bestaat natuurlijk alleen voor mensen die niet op eigen terrein naast de eigen laadpaal of wallbox kunnen parkeren, maar dat geldt voor een heleboel Nederlanders. Om het verhaal compleet te maken, vertelt Zonneplan ook nog even in welke Nederlandse gemeenten het percentage ‘privélaadpalen’ het grootst is. Op basis van gegevens van de Regionale Klimaatmonitor creëerde het daarmee de onderstaande interactieve kaart, waarop je precies kunt zien waar de meeste laadpalen op eigen terrein te vinden zijn. In donkergroene gebieden is maximaal 31 procent van de huishoudens voorzien van zo’n laadmogelijkheid, in lichtgroene tot witte gebieden geldt dat juist voor heel weinig huishoudens.

De kaart geeft met die kleurtjes ook feilloos de rijkste stukjes Nederland aan. In Laren is de wallbox-dichtheid het hoogst, maar Blaricum, Bloemendaal, Rozendaal, Bergen en Oostzaan scoren ook meer dan twintig procent. Omdat deze gemeenten wel, maar gemeenten in dunner bevolkte stukjes Nederland juist niet hoog scoren, concludeert Zonneplan: “De financiële middelen om elektrisch te kunnen rijden, lijken dus van grotere invloed dan de fysieke ruimte om een eigen laadpaal aan te leggen.”

Thuis laden is goedkoper

Thuis laden is niet alleen handig, maar ook voordelig. Zo rekent Zonneplan ons voor dat je met 18.200 kilometer per jaar en een verbruik van 18,7 kWh/100 km jaarlijks gemiddeld €1.530 kwijt bent als er aan een openbare paal moet worden geladen. Doe je dat met eigen stroom, dan kost het  gemiddeld €952 en met een flexibel energiecontract en zonnepanelen kunnen de laadkosten nog lager uitvallen. Je raadt het al: Zonneplan biedt ook zulke contracten aan.

Lezersreacties (38)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.