Biologische carrosserie stap dichterbij

Bio-based vezelversterkte kunststoffen
Het gebruik van bio-based vezelversterkte kunststoffen voor de carrosserie kan de volgende stap zijn in het terugdringen van de milieubelasting door auto's. Dat is de uitkomst van een onderzoek dat NPSP Composieten in opdracht van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft uitgevoerd.
Bio-based kunststof composieten zijn na het gebruik door verbranding om te zetten in groene stroom. Bovendien zijn ze licht, sterk, flexibel in design en buiten toepasbaar. Hiermee zijn de composieten ideaal voor productieauto's. Tot nu toe bestonden composieten veelal uit glasvezels en polyester hars.
Vezels kunnen worden gemaakt van vlas, hennep en jute, voor de harsen kunnen de restproducten van suiker en biodieselproductie worden gebruikt. Volgens de TU Delft en Wageningen Universiteit zijn natuurvezels even sterk als glasvezels, maar wegen een stuk minder. De biologische harsen zijn ook al aanwezig, maar dienen nog verder ontwikkeld te worden voordat autofabrikanten ze daadwerkelijk in de serieproductie kunnen gebruiken.
Momenteel produceert NPSP Composieten de neuzen voor de Koplopertrein. Uit onderzoek van NedTrain blijkt dat de toepassing van de technologie op jaarbasis 50 eurocent per kilogram scheelt.

Lezersreacties (0)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.