Optimisme over overname Opel
'Eerste stap richting Europees wereldmerk'
Volgens de bondsregering en de overheden van Hessen, Thüringen en Rijnland-Palts worden ook de garanties verwelkomd die PSA Group heeft gegeven om Opel en het Britse zustermerk Vauxhall als onafhankelijke merken met eigen management te handhaven. De overname van Opel is volgens de Duitse politiek "een eerste stap om een wereldwijde Europese speler'' te lanceren in de autobranche.
PSA moet nu transparantie en inspraak garanderen aan de werknemers van Opel. Het is belangrijk dat de werknemersorganisaties en het management van Opel nauw betrokken zijn bij de verdere ontwikkelingen in het overnameproces.
De Britse overheid liet weten tevreden te zijn met de verzekeringen van PSA op het gebied van werkgelegenheid bij Vauxhall, aldus een reactie van de regering.
Opel-topman Karl-Thomas Neumann stelde dat de overname leidt tot nieuwe groeimogelijkheden en dat "een echte Europese kampioen'' kan ontstaan, aldus een boodschap aan de werknemers van Opel. Neumann sprak van "een historische dag'' voor Opel en Vauxhall die samen "een integraal onderdeel'' worden van Peugeot. Neumann blijft aan als topman van Opel.
Bestuursvoorzitter Mary Barra van GM verklaarde dat een verkoop van Opel "een moeilijk besluit'' was, maar wel de juiste beslissing. Alle belanghebbenden in dit proces profiteren volgens Barra van de overname en samen zullen Peugeot, Opel en Vauxhall een sterkere positie hebben.
De Franse overheid is indirect betrokken bij de overname van Opel. In 2014 schoot de Franse overheid samen met het Chinese automerk Dongfeng Peugeot te hulp met een financiële injectie om zo het bedrijf te steunen tegen zwakke marktomstandigheden. De Franse overheid bezit sindsdien circa 14 procent van Peugeot.