Benzineprijs op laagste punt van 2022

Diesel nog wel duurder dan benzine

Benzine tanken pomp (foto ANP)

De brandstofprijzen zijn al maanden hoog, maar laten de laatste tijd een kleine daling zien. Wat blijkt? Benzine is dit jaar nog niet zo 'goedkoop' geweest als nu.

Volgens consumentencollectief United Consumers bedraagt de Gemiddelde Landelijke Adviesprijs (GLA) van een liter Euro 95 (E10) nu €2,092. Begin januari lag de GLA daar iets boven. United Consumers berekent dagelijks de Gemiddelde Landelijke Adviesprijs (GLA) van brandstof op basis van de adviesprijzen van de vijf grootste oliemaatschappijen.  Op 8 juni bereikte de GLA voor een liter benzine met €2,504 een pijnlijke recordhoogte. De met ingang van 1 april van kracht zijnde lagere accijns op brandstof geldt ook in een deel van 2023.

De daling van de benzineprijs komt doordat de prijs van een vat Amerikaanse olie begin deze maand behoorlijk is gedaald, onder meer door de instabiele internationale economie en de relatief dure dollar. Helaas voor dieselrijders is diesel nog altijd stevig aan de prijs. Een liter diesel kost ook nu nog meer dan een liter benzine. Voor een liter diesel geeft UnitedConsumers een Gemiddelde Landelijke Adviesprijs op van €2,115. Een liter lpg kost op het moment van schrijven €1,079. Let wel, het kan zeer goed dat je lokaal pompstations vindt waar je minder dan de in dit artikel genoemde literprijzen betaalt. Veelal geldt de GLA alleen op hoofdpunten langs de snelweg.

Lezersreacties (147)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens