Belgische autoverkoop ruim 15 procent in de min
Amai!
Na de Nederlandse verkoopcijfers druppelen nu ook de Belgische verkoopaantallen van de tiende maand binnen. De nieuwe WLTP-norm oefent ook bij onze zuiderburen zijn temperende werking uit op de verkoop.
In vergelijking met oktober 2017 kochten de Belgen dit jaar 15,2 procent minder nieuwe auto’s. Dat meldt Automobiel Management op basis van de Belgische automobiel federatie Febiac. In totaal tekenden afgelopen oktober 36.894 Belgische eigenaren het koopcontract voor een nieuwe auto. Hoewel dat een flinke afname is in vergelijking met een jaar eerder, valt de daling mee in vergelijking met de maand september. Toen noteerde de Belgische autoverkoop een daling van 33,6 procent in vergelijking met een jaar eerder. Grote boosdoener in het verhaal is, net zoals in ons land, de nieuwe WLTP-testprocedure. Door een realistischere test nam bij vrijwel elke auto de CO2-uitstoot op papier toe, waardoor prijzen stegen. In de maand augustus sloegen importeurs daarom massaal auto’s in die volgens de vorige NEDC-test gekeurd waren om ze voor de oude prijs te kunnen verkopen. De autoverkoop loopt daardoor de afgelopen twee maanden flink achter.
In België ligt de totale verkoop van 2018 nog wel zo’n 3 procent hoger dan over de eerste tien maanden van vorig jaar. Het gaat tot nu toe om 492.616 auto’s tegen 478.841 auto’s vorig jaar. Terugkijkend over 2018 verwacht de Belgische branche-organisatie “iets hoger uit te komen” dan de 546.558 auto’s van vorig jaar. In Nederland lag de verkoop in oktober 17,5 procent lager dan vorig jaar. De autoverkoop sinds 1 januari loopt nog wel ruim 8 procent voor op die van vorig jaar. Dat komt door 389.444 nieuwe auto’s op geel kenteken, waarvan 30.079 in oktober. BOVAG en RAI Vereniging denken uiteindelijk op zo'n 440.000 nieuwe auto’s uit te komen tegen 414.538 stuks vorig jaar.
In België signaleert Febiac naast dalingen ook stijgingen in de grafieken. Zo lag de verkoop van lichte bestelwagens de afgelopen maand 20 procent hoger en bij de motorfietsen gingen er 19 procent meer over de toonbank.