Basisprijs nieuwe auto overschrijdt 10.000 euro

Alleen Celerio blijft nog onder magische grens

Basisprijs nieuwe auto overschrijdt 10.000 euro
Waar de basisprijs van A-segmenters tot voor kort steevast onder de 10.000 euro bleef is die magische grens inmiddels vrijwel helemaal overschreden. Alleen de Celerio van Suzuki blijft er nog – nipt- onder steken.

Héél nipt, want met 9.999 euro is zelfs een gevarendriehoek genoeg om alsnog op een vijfcijferig bedrag uit te komen. Dat is opmerkelijk, want in 2015 wisten ook de Fiat Panda, Mitsubishi Space Star, Peugeot 108, Skoda Citigo en Seat Mii nog onder de grens te blijven.

De extreem lage aanschafprijzen waar soms in advertenties van deze auto's mee geschermd wordt bevatten dus allemaal één of meerdere 'addertjes'. Inruilpremies, afbetalingsregelingen en korting op voorraadmodellen kunnen zodoende aardig verhullen dat 11.000 en het nieuwe 10.000 is, maar ondertussen is daar wel degelijk sprake van.

Het is niet altijd simpelweg een prijsverhoging waardoor een auto een bepaalde grens overschrijdt, ook het schrappen van uitvoeringen kan grote gevolgen hebben. Zo was de Skoda Citigo tot voor kort de goedkoopste auto van de markt, maar doordat die auto inmiddels alleen als vijfdeurs wordt aangeboden is de kleine Tjech nu zelfs duurder dan z'n broertjes van Volkswagen en Seat. Bij de Peugeot 108 was het de kale Junior-versie die het veld moest ruimen en de kleine Fransman zodoende door de barrière duwde.

Het A-segment is overigens ook bij uitstek dat gedeelte van de markt waar private lease extreem populair is. Een hogere aanschafprijs loopt daardoor minder snel in de kijker dan wanneer je een auto direct moet afrekenen. Vorig jaar sloten 36.000 mensen een private-leasecontract af, een verdubbeling ten opzichte van 2014. Vijf van de zes private-leaseauto's vallen in het A-segment.

In AutoWeek 27 –die vanaf vandaag in de winkel danwel op je deurmat verschijnt – vind je een overzicht van de goedkoopste modellen van de prijslijst. We geven de top 5 vast weg:

PositieModelPrijs
1.Suzuki Celerio9.999
2. Fiat Panda10.195
3. Citroën C110.400
4. Mitsubishi Space Star10.490
5. Kia Picanto10.495

Lezersreacties (87) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.