Aston Martin Vantage grondig vernieuwd en nu 665 pk sterk
Met een vleugje DB12
Maak kennis met wat Aston Martin de nieuwe Vantage noemt. Vernieuwd is de Aston Martin Vantage zeker, maar net als de DB12 eigenlijk een stevig opgwaardeerde DB11 was, is de nieuwe Vantage een herziene versie van het in 2017 gepresenteerde origineel.
De Aston Martin Vantage draait inmiddels heel wat jaartjes mee. De Vantage-aanduiding werd begin jaren 50 voor het eerst toegepast op de DB2 Vantage en met tussenpauzes van enkele jaren zou Aston Martin de Vantage-naam eigenlijk nooit loslaten. De huidige generatie van de Aston Martin Vantage werd in 2017 gepresenteerd als toegankelijker alternatief voor de DB11. De DB11 werd in 2023 grondig aangepast en gaat nu als DB12 door het leven. Aston Martin vernieuwt nu de Vantage stevig en noemt het resultaat 'de nieuwe'.
De Aston Martin Vantage zoals hij in 2017 werd gepresenteerd.
Om maar met het slechte nieuws te beginnen: de V12 overleeft de opfrisbeurt niet. Eerder was de Vantage er met V8 én met een twaalfcilinder met een slagvolume van 5,2 liter. Dat de V12 verdwijnt, is geen verrassing. Van zowel de dichte V12 Vantageals de open V12 Vantage Roadster kondigde Aston Martin in 2022 namelijk al de allerlaatste versies aan. Wat blijft: de V8, maar dan wel in opgewaardeerde vorm. De biturbo 4.0 V8 - een machine van AMG - stampt voortaan 665 pk naar de achterwielen. Dat zijn er maar liefst 155 stuks meer dan eerder. Ook het koppel is toegenomen en wel van 685 Nm naar 800 Nm. Met zijn nieuwe spierkracht stampt de vernieuwde Aston Martin Vantage in 3,4 seconden naar een snelheid van 97 km/h (60 mph). Zijn topsnelheid: 325 km/h. Het extra vermogen is onder meer afkomstig uit grotere turbo's en de komst van nieuwe nokkenassen.
Schakelen gaat middels een achttraps automaat van ZF, een machine die de krachten via een elektronisch sperdifferentieel naar het asfalt ramt. De vernieuwde Aston Martin Vantage moet stijver zijn dan het origineel en moet ook nog eens meer stuurgevoel bieden. De auto staat op nieuwe adaptieve schokdempers en het zal je niet verbazen dat er naast nieuwe hardware ook nieuwe software is geschreven om de boel aan te sturen. Zo zijn onder meer de tractiecontrole, de stuurbekrachtiging en de diverse rijmodi herzien.
Vanbuiten is het verschil met het origineel met name aan de voorzijde overduidelijk. Zo heeft de vernieuwde Aston Martin Vantage een compleet nieuw front. De kleine, platte koplampen zijn vervangen door veel grotere en verder naar achteren getrokken exemplaren. Ook de grille in de bumper is volledig nieuw. Uiterlijk kruipt de Vantage zo een stuk in de richting van zijn hoger gepositioneerde broer DB12. Aan de achterzijde blijft juist opvallend veel bij het oude. Het interieur gaat volledig op de schop. De oude Vantage-cockpit wordt vervangen door een dashboard dat - je verwacht het niet - zeer sterk lijkt op dat van de DB12. Ook hier dus een overkapt digitaal instrumentarium en een middenconsole die visueel overloopt in de brede middentunnel. Daarin treffen we een arsenaal aan knoppen én het infotainmentscherm.