Aston Martin V12 Vantage: voor de laatste keer!

Uitbundig uitzwaaien

Aston Martin V12 Vantage
Aston Martin V12 VantageAston Martin V12 VantageAston Martin V12 VantageAston Martin V12 VantageAston Martin V12 VantageAston Martin V12 VantageAston Martin V12 VantageAston Martin V12 VantageAston Martin V12 VantageAston Martin V12 VantageAston Martin V12 Vantage

Aston Martin hangt nog één keer zijn grootste motor in zijn kleinste model. We maken kennis met de splinternieuwe V12 Vantage, een tot 333 stuks gelimiteerd uithangbord van Aston Martins levensvreugde.

De V12 Vantage is terug, maar écht voor het laatst. Aston Martin durft het nog één keer aan om zijn grootste krachtbron in zijn instapmodel te hangen. De Vantage was er tot op heden alleen met de bekende biturbo 4.0 V8 van Mercedes-AMG, maar krijgt als V12 Vantage de beschikking over de machtige 5.2 V12 met twee turbo's die je kent van de DB11 en DBS Superleggera.

De vorige Aston Martin V12 Vantage (Roadster).

De 333 exemplaren die Aston Martin van de nieuwe V12 Vantage bouwt zijn namelijk 700 pk en 753 Nm sterk. Net als in de V12 Speedster. Daarmee is de twaalfcilinder in de V12 Vantage iets minder krachtig dan de DBS V12 Superleggera, waarin het blok 725 pk en 900 Nm naar de achterwielen stampt. Wel is de V12 Vantage in één klap de sterkste Vantage ooit. Hij dendert in 3,4 seconden naar  97 km/h (60 mph) en moet een topsnelheid van 322 km/h kunnen halen. Op papier is de V12 Vantage niet eens indrukwekkend veel sneller dan de bestaande Vantages met V8. De Vantage met V8 sprint - met automaat - in 3,6 seconden naar de 100 km/h en haalt een topsnelheid van 314 km/h.

Aston Martin V12 Vantage

Aston Martin Vantage

Geen V12 Vantage zonder de nodige opsmuk en dus heeft Aston Martin ook van het uiterlijk veel werk gemaakt. De spoorbreedte van de V12 Vantage is 4 centimeter groter dan die van de reguliere Vantage en dus heeft de V12 een zogenoemde 'widebody' gekregen. De V12 Vantage oogt opvallend uitbundiger dan zijn voorganger. Aston Martin geeft hem een grotere grille,  rondom spoilers en lipjes en onder aan de achterkant zien we een heftige achterbumper met twee centraal geplaatste knalpijpen. Minstens zo opvallend is de enorme achterspoiler. Van subtiliteit is weinig sprake meer. Het spoilerwerk levert de V12 Vantage op topsnelheid tot ruim 200 kilo aan neerwaartse druk op.

Aston Martin V12 Vantage

Aston Martin Vantage

Om het gewicht van de V12 Vantage door de komst van de grotere V12 niet te veel te laten stijgen, heeft Aston Martin onder meer koolstofvezel gebruikt voor de voorbumper, motorkap, voorschermen en achterklep. Het uitlaatsysteem zorgt voor een gewichtsreductie van ruim 7 kilo.

De Aston Martin V12 Vantage heeft een achttraps automaat van ZF, die het vermogen via een mechanisch sperdifferentieel naar de achterwielen stuurt. Adaptieve dempers? Van de partij, hetzelfde geldt voor nieuwe veerpootbruggen. De veren zijn voor en achter respectievelijk 50 en 40 procent stijver dan die van de Vantage V8. De standaard koolstofkeramische remmerij moet de V12 Vantage weer fatsoenlijk tot bedaren kunnen brengen. Deze remmen leveren de top-Vantage overigens een gewichtsbesparing op van 23 kilo. Wie dat wenst, kan ook nog eens speciale lichtgewicht wielen bestellen die het gewicht met nog eens 8 kilo terugdringen.

Hebberig geworden? Dan moeten we je teleurstellen. Alle 333 te bouwen exemplaren zijn al vergeven. De vorige V12 Vantage was er ook als Roadster. Of Aston Martin het dak eveneens knipt van de nieuwe V12 Vantage is nog niet duidelijk.

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (38) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum