AutoWeek.nl heeft je steun nodig
We zien dat je een adblocker gebruikt. Dat vinden we jammer, want alleen dankzij advertenties kunnen we autoweek.nl gratis toegankelijk houden. We willen je vragen voor autoweek.nl een uitzondering te maken. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het
ANWB: "Invoering CO2-taks helpt niet" **Update**
33
De nieuwe CO2-taks die vanaf het nieuwe decennium geleidelijk van kracht wordt, helpt het milieu maar nauwelijks. Dat beweert de ANWB die samen met de Bovag, de RAI Vereniging en de Vereniging voor Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) een onderzoek naar de belasting heeft gedaan.
Vanaf 2010 vervangt de CO2-taks geleidelijk de BPM. Daarbij wordt de belasting op een nieuwe auto niet meer berekend op grond van de netto catalogusprijs maar op basis van de CO2-uitstoot van een auto. Om te beginnen vinden de ANWB, Bovag, RAI Vereniging en de VNA dat de nieuwe belastingwetgeving haaks staat op regelgeving waarbij automobilisten vanaf 2014 per kilometer gaan betalen.
Staatssecretaris De Jager heeft vastgelegd dat vanaf 2010 de BPM wordt omgebouwd tot de CO2-taks. In 2013 moet dat voltooid zijn. Daarmee moet het voor consumenten financieel gunstiger zijn een schone auto te kopen.
Uit het onderzoek van de ANWB en de belangenverenigingen blijkt dat het welvaartsverlies voor consumenten en de autobranche groter is dan de milieuwinst. Daarnaast wordt er gevreesd voor een verstoring van de markt en veel administratieve rompslomp. Volgens het onderzoek draagt de verwachte CO2-reductie slechts 1,2 procent bij aan de doelen die het Rijk zich voor 2020 heeft gesteld. Verder is becijferd dat er door de CO2-taks veel meer geld bij het rijk binnenkomt. Dat kan oplopen tot 650 miljoen euro in 2013.
De partijen raden aan verder te gaan op de ingeslagen weg. "De steeds strenger wordende Europese regels, BPM-vrijstelling voor zuinige auto's, de gunstige bijtellingstarieven en het nieuwe rijden zijn samen al zeer succesvol."
**Update 13.30 uur**
Inmiddels heeft het Ministerie van Financiën gereageerd op de beweringen van de ANWB en de autobranche. Volgens Den Haag vindt er na het ombouwen van de BPM tot CO2-taks geen lastenverzwaring plaats. Uit onderzoeken van het Ministerie blijkt dat de CO2-reductie goed is voor zeven procent van de doelstellingen in 2020. Mocht er toch een lastenverzwaring zijn, dan worden de tarieven aangepast.
Verder benadrukt dat de innovatie van de autobranche door de nieuwe regelgeving wordt beloond. Tot nu toe zorgen die juist voor een hogere prijs omdat de BPM wordt berekend over de catalogusprijs, die bij een innovatieve auto immers hoger ligt.
Lees ook
Mijn eerste auto
Carla kreeg op haar achttiende verjaardag een Fiat 124 cadeau van haar tante
Autotest
Dubbeltest: Kia EV6 GT vs. Zeekr 7x – Premium power voor een bescheiden budget
Achtergrond
Hoe Irmscher met een Omega-neus het leven van de Opel Manta wilde rekken
Autotest
Test: Toyota bZ4X (2025) - Rijden met bijgepunte EV die klaar is voor 2026
Achtergrond