Ambitieus: 'Nieuwe Audi A8 volledig autonoom'

Audi A8 mule
De nieuwe generatie Audi A8 krijgt de mogelijkheid om volledig zelfstandig te rijden. In 2017 moet Audi's vlaggenschip daarmee een wereldprimeur hebben, meldt Stefan Moser tegenover Motoring.

Moser, verantwoordelijk voor de productcommunicatie bij Audi, stelt dat de nieuwe A8 wordt uitgerust met een systeem dat beter rijdt dan de gemiddelde mens. Het vernieuwde vlaggenschip moet al in 2017 op de markt verschijnen, wat wel erg vroeg lijkt voor een volledig autonome auto.

Audi claimt dat het systeem veiliger is dan een menselijke bestuurder. De technologie maakt gebruik van camera's, radars en lasers, zodat het systeem bij elk denkbaar weertype goed blijft werken. Moser zegt dat het systeem tijdens de testfase nog nooit gefaald heeft, maar erkent dat falende techniek één van de grootste angsten van weggebruikers is. Hij meent dat de nieuwe A8 wordt uitgerust met een back-upsysteem, waardoor de auto nooit onbeheersbaar kan worden.

Audi lijkt dus behoorlijk zeker van zijn zaak te zijn. De A8 moet in 2017 autonoom de weg op kunnen, maar het merk kampt wel met een probleem: de huidige regelgeving. Proeven met zelfrijdende auto's worden in veel landen nog geschuwd, laat staan dat particulieren straks met hun autonome auto de weg op mogen. Moser hoopt dat daar snel verandering in komt en wijst op de Audi RS7 die onlangs, zonder bestuurder, het circuit van Hockenheim aan gort scheurde.

Motorisering

Het motorengamma trapt waarschijnlijk af met een viercilinder turbodiesel, waar een 3,0-liter TDI nu de basismotor is. Andere motoren zijn een 3,0-liter TFSI met 310 pk, een 4,0-liter TFSI met 435 pk, een 3,0-liter TDI met 258 pk en een 4,2-liter V8 TDI met 360 pk. Ook komt er naar alle waarschijnlijkheid een plug-inhybride-variant, in navolging van de S-klasse van Mercedes-Benz. Voor de sportievelingen keert ook de S8 weer terug, die krijgt een vermogen van minimaal 500 pk.

PRIVATE LEASE Audi A8

Lezersreacties (56) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.