Alpina XD3 en XD4 vernieuwd

In lijn met BMW

Alpina XD3 en XD4
Alpina XD3 en XD4Alpina XD3 en XD4Alpina XD3 en XD4Alpina XD3 en XD4Alpina XD3 en XD4

De vernieuwde BMW X3 en X4 zijn nog amper van de band gerold of Alpina komt al met een eigen interpretatie op de SUV's. Dit zijn de XD3 en XD4, twee dieselbeulen om rekening mee te houden.

BMW levert de X3 en X4 ook als M40d, een zescilinder diesel met 340 pk en 700 Nm. Alpina biedt soelaas voor het geval dat niet voldoende is. De vernieuwde XD3 en XD4 hebben namelijk eenzelfde soort krachtcentrale onder de kap, maar dan met 394 pk en 800 Nm koppel. Ten opzichte van de pre-facelift is dat een vermogenstoename van 34 pk en 30 Nm koppel. Daarmee knallen beide SUV's naar de 100 km/h in 4,6 seconden. De XD3 dendert door tot een topsnelheid van 267 km/h, de XD4 wint het wedstrijdje verplassen nipt met 268 km/h. Daar kun je een X3 of X4 M aardig het leven zuur mee maken. Alpina scherpte de launch control aan voor nog snellere sprints. Daarnaast is ook de stuurinrichting anders gekalibreerd, waardoor de besturing directer en preciezer moet zijn.

Alpina XD3 en XD4

Alpina XD4

Adaptieve demping met specifieke Alpina-software en een limited-slip differentieel op de achteras zijn standaard. Een voor de XD3 en XD4 nieuw systeem genaamd 'Performance Control' zorgt er dankzij remingrepen op ieder afzonderlijk wiel voor dat de auto makkelijker de hoek om gaat. Ook aan het exterieur veranderde uiteraard het nodige. Met name het ontwerp van de voorbumper is ingrijpend gewijzigd ten opzichte van de vorige XD3 en -4, met een andere vorm van de luchtinlaten. De mistlampen van het vorige model schitteren door afwezigheid. Aan de achterzijde zijn de wijzigingen wat subtieler. De SUV's rollen op karakteristieke multispaaks wielen van Alpina in 20- of 22-inch. Achter deze wielen gaan schijfremmen met verbeterde remblokken schuil.

Bij Alpina kun je jouw XD3 of XD4 helemaal naar wens samenstellen. Alpina geeft het interieur niet weer, maar verwacht daar afgezien van de leersoorten, logo's en de invulling van de digitale tellers geen grote wijzigingen ten opzichte van de BMW's. In Duitsland is de XD3 verkrijgbaar vanaf €85.900, de XD4 moet minimaal €89.100 opbrengen. Nederlandse prijzen zijn op het moment van schrijven nog niet bekend.

Lezersreacties (4) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.