Alcoholslot vaker toegepast dan verwacht

Alcoholslot | Foto: ANP
Automobilisten die met te veel alcohol in het bloed toch in de auto stappen, hebben een grote kans dat ze een alcoholslot aangemeten krijgen in hun auto. In een halfjaar zijn er al veel meer alcoholsloten 'uitgedeeld' dan verwacht.

Het alcoholslot werd op 1 december 2011 ingevoerd om te verhinderen dat automobilisten met te veel alcohol op toch met de auto op pad gaan. Sinds de invoering van ervan werd het alcoholslot volgens cijfers van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen bij 1.735 automobilisten opgelegd door de rechter. Dat getal is ruim boven verwachting; er was gerekend op 2.050 alcoholsloten op jaarbasis. Op dit moment rijden er echter nog maar 208 auto's rond met een alcoholslot omdat de procedure drie maanden in beslag neemt en de overtreder tegen het besluit in beroep kan gaan.

Automobilisten die worden aangehouden met een alcoholpromillage van 1,3 - wat neerkomt op acht tot tien glazen bier - of hoger kunnen worden verplicht om een alcoholslot te laten installeren in hun auto. Heeft de bestuurder te veel gedronken (een promillage van 0,2 of meer) dan verhindert het kastje dat de auto start. Ook tijdens het rijden moet ter controle af en toe worden geblazen. Het slot wordt geïnstalleerd voor een periode van twee jaar, daarna kan de maatregel eventueel meerdere keren met een halfjaar worden verlengd.

Lezersreacties (18)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.