Achtergrond: Volvo Plug-in Hybrid

Volvo V60 Plug-in Hybrid
Volvo V60 Plug-in HybridVolvo V60 Plug-in HybridVolvo V60 Plug-in HybridVolvo V60 Plug-in HybridVolvo V60 Plug-in HybridVolvo V60 Plug-in Hybrid
Volledig elektrisch vervoer is bij Volvo voorlopig voorbehouden aan de experimentele C30 Electric. Op het gebied van de Plug-in Hybrid heeft Volvo echter naast de V70 ook de V60 als ijzer in het vuur.

Als het om alternatieve aandrijving gaat, dan zijn ze bij Volvo tot nu toe vrij bescheiden geweest. Een start/stop-systeem en motoren op biobrandstof E85, dat is het wel. Toch heeft alternatieve aandrijving wel degelijk de aandacht van de Zweden. Naast de experimentele C30 Electric wordt er bijvoorbeeld al sinds 2008 gewerkt aan plug-in hybride aandrijfsystemen. Zo konden we in 2009 al bij Volvo kennis maken met de V70 Plug-in Hybrid, en nu is er de V60 Plug-in Hybrid die volgend jaar november in productie moet gaan.
Waar Opel en Chevrolet bij de Ampera en Volt gebruik maken van ingenieuze aandrijflijnen met planetaire tandwielstelsels om de elektromotoren en de verbrandingsmotor met de voorwielen te verbinden, gooit Volvo het over een geheel andere boeg. De basis van V60 Plug-in Hybrid is een voorwielaangedreven V60 met de 215 pk sterke D5-dieselmotor en automatische zesbak. De hybridisering speelt zich hoofdzakelijk af aan de achterkant. Daar wordt namelijk de achteras gebruikt van de vierwielaangedreven V60 D5 AWD, maar de aandrijving wordt voorzien door een 70 pk sterke elektromotor. Deze krijgt z'n elektriciteit uit een accupakket dat onder de vloer van de bagageruimte is weggewerkt. Zo steekt de aandrijftechniek in hoofdlijnen in elkaar.

Direct respons
Welke motor precies wat doet, dat wordt geregeld door de elektronica. In basis zijn er drie rijmodi: Pure, Hybrid en Power. In de eerste stand rijdt de Volvo puur elektrisch, waarmee een actieradius tot 50 kilometer mogelijk zou moeten zijn, dit mede doordat de auto zelf een aantal energieslurpers zoals de airco uitschakeld. Alleen moet je dan niet met de maximale elektrische snelheid van 100 km/h over de snelweg willen sturen. Meer actie is er wanneer er in de Hybrid-modus gereden wordt, dan bepaalt de elektronica vloeiend welke motor er in welke mate aan de gang moet. Doordat de elektromotor eventuele schakelpauzes keurig wegpoetst lijkt de automatische versnellingsbak net een CVT. Met een beetje zelfbeheersing moet een actieradius van 1.200 km mogelijk zijn voordat de accu is uitgeput en je de tot 45 liter verkleinde brandstoftank leeg hebt gereden. Wie meer sensatie wil drukt op de Power-knop. Hiermee staan beide motoren maximaal ter beschikking en is de auto in staat om in 6,9 seconden naar honderd te sprinten en een topsnelheid van 200 kilometer per uur te halen.
Net als bij andere elektrische en hybride auto's wordt er ook bij deze Volvo remenergie teruggewonnen. Voordat de mechanische remmen het overnemen wordt er tot een remvertraging van 0,3 g alleen elektrisch geremd. Meer is uit het oogpunt van de stabiliteit niet wenselijk, er wordt immers alleen op de achteras geremd.

Ampera-killer
Al bij die experimentele V70 uit 2009 werd er gesproken over een CO2-uitstoot van 49 gram per kilometer (volgens de Europese rijcyclus), net onder magische grens die Europa heeft vastgesteld voor de zogenaamde supercredit-klasse. Ook voor de V60 Plug-in Hybrid wordt die 49 gram weer genoemd. Dit betekent voor Nederland dat de auto vrijgesteld is van bijtelling, wegenbelasting en bpm. Dit laatste draagt er aan bij dat de consumentenprijs in de buurt zal liggen van die van de V60 D5 AWD, die kost € 51.595. Weliswaar is een Opel Ampera iets goedkoper, de Volvo is een stuk praktischer. Ondanks dat de vloer van de bagageruimte 6 cm is verhoogd, waardoor 120 liter aan kofferruimte verloren gaat, blijft er nog meer dan genoeg over.

Lezersreacties (0)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.