Aantal verkeersdoden blijft hoog, 'doel' wordt niet gehaald
Ook meer ernstig gewonden
De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) verwacht dat 2020 de boeken in gaat met een te laag afgenomen aantal verkeersdoden ten opzichte van 2019. De verminderde verplaatsingen dit jaar hebben daar geen verandering in kunnen brengen.
Het jaar is nog niet afgelopen en de SWOV baseert zich op cijfers van CBS over de eerste twee kwartalen van dit jaar, maar het heeft er alle schijn van dat er dit jaar niet veel minder verkeersdoden te betreuren zijn dan in 2019. Vorig jaar kwamen er 661 mensen om in het verkeer, voor dit jaar hoopte de overheid dat het tot 500 beperkt zou blijven. Dat wordt helaas lang niet gehaald, verwacht de SWOV. Ook qua ernstig gewonden rekent de stichting opnieuw op een fors hoger aantal dan het 'doel' van 10.600. Vorig jaar ging het om 21.400 ernstig gewonden en dat aantal stijgt zelfs jaarlijks. Voornamelijk fietsers en ouderen vormen een groot aandeel van de doden en ernstig gewonden. SWOV stelt dat er vanwege de vergrijzing steeds meer ongelukken met fietsers en scootmobielen zijn met ernstige afloop.
Dat we ons dit jaar minder verplaatsten dan normaal, heeft op het aantal verkeersdoden en ernstig gewonden dus nauwelijks tot geen effect gehad. Wel ziet de SWOV dat er minder lichtgewonden zijn gevallen in het verkeer. Het aantal lichtere verwondingen namen vooral af bij voetgangers, auto-inzittenden en kinderen. Vooral op de rijkswegen vielen dit jaar minder lichtgewonden.
De SWOV ziet over het algemeen dus een zorgwekkende trend. De verkeersdoden nemen jaarlijks amper af en het aantal ernstig gewonden stijgt nota bene zelfs. Men adviseert dan ook om meer moeite te steken in het veiliger inrichten van wegen en om extra te handhaven. De SWOV ziet dat de overheid hier meer geld in begint te steken en hoopt dat dit in de komende jaren op concrete wijze vruchten zal afwerpen.