29 april: Gumball Rally in Amsterdam

Gumball 3000
Gumball 3000Gumball 3000Gumball 3000Gumball 3000Gumball 3000Gumball 3000Gumball 3000Gumball 3000
Wie superexclusieve auto's ook wel eens rijdend wil zien, krijgt hier op 29 april een unieke gelegenheid voor. Dan doet namelijk een bonte verzameling van supercars en andere bijzondere auto's Amsterdam aan in verband met de Gumball Rally.
Wie superexclusieve auto's ook wel eens rijdend wil zien, krijgt hier op 29 april een unieke gelegenheid voor. Dan doet namelijk een bonte verzameling van supercars en andere bijzondere auto's Amsterdam aan in verband met de Gumball Rally. Op 29 april zullen de exoten tussen 21:00 en 0:00 uur binnendruppelen op het Waterlooplein in Amsterdam. Onder de deelnemers zijn drie (!) Bugatti Veyrons, een limousine op basis van de Ferrari 360 Modena, een Mansory Rolls-Royce Phantom en een Mercedes-Benz SLR McLaren 722 Edition. Daarnaast zullen zoals gebruikelijk talloze Porsches, Ferrari's en Lamborghini's onderdeel uitmaken van het deelnemersveld.
Ook doet er een Nederlander mee: de 31-jarige Peter Hendricks. Hij zal met een in Herbie-stijl omgebouwde Volkswagen Golf R32 meedoen aan het exotische sportwagengeweld. Een deelname aan de Gumball Rally is niet goedkoop. Nieuwe deelnemers moeten 28.000 pond inleggen om überhaupt aan de start te verschijnen. Extra passagiers moeten 12.000 pond per persoon betalen. Het meenemen van extra chauffeurs is geen overbodige luxe, want de Gumball Rally is een ware uitputtingsslag.
In zeven dagen reizen de deelnemers vanaf Londen door West-Europa en de Balkanlanden, om uiteindelijk in Londen te finishen. 's Nachts zijn er exclusieve feesten die ook door filmsterren en andere beroemdheden worden bezocht. Ook nemen sommige celebrities deel aan de race: in de afgelopen jaren verschenen onder meer Damon Hill, Johnny Knoxville (Jackass) en Oscarwinnaar Adrien Brody aan de start.
In 1999 werd de eerste Gumball Rally verreden. In de jaren hierna groeide het evenement steeds verder, met meer deelnemers en duurdere auto's. In 2006 voerde de route over maar liefst drie werelddelen: Europa, Azië en de Verenigde Staten. De auto's werden vervoerd door de twee kolossale Antonov-transportvliegtuigen van de Gumball-organisatie.